Камерън призна пред майтапчиите Вован и Лексус: НАТО няма да кани Украйна в алианса

от Лазар Лазаров

Британският външен министър Дейвид Камерън в сряда, 26 юни, в разговор с руските блогъри и шегаджии Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров), заяви, че Украйна няма да получи покана за членство в НАТО на следващата среща на върха на Алианса. Видеото е публикувано в канала на блогърите в Telegram, предаде Известия.

Блогърите –  шегаджии проведоха разговор от името на бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Вован и Лексус попитаха британския външен министър за предстоящата среща на върха на НАТО, която ще се проведе през юли във Вашингтон. Той заяви на блогърите, че лично е предупредил украинския президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, че Киев не трябва да очаква да се присъедини към блока този път. Той също така посочи на украинския лидер, че няма нужда да се спори със западните колеги по този въпрос.

„Подкрепям членството на Украйна в НАТО. Винаги съм го правил и съм сигурен, че това ще се случи, но този път тази покана няма да бъде отправена. Затова смятам, че е важно да не спорим за това“, отбеляза Камерън.

Освен това той подчерта, че Великобритания частно моли Франция да не ескалира конфликта в Украйна, а именно да не изпраща войски в зоната на бойните действия, в противен случай руският президент Владимир Путин „ще има нова мишена“.

Камерън сподели и подробности от закритата си среща с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, по време на която шефът на британското външно министерство се опита да го убеди да не блокира финансирането на Украйна. Той посочи и разкола в Републиканската партия на САЩ.

„Републиканската партия е разделена. Има част, която не подкрепя много Украйна, не подкрепя особено това, което те смятат за външни конфликти. Докато традиционните републиканци напълно виждат заплахата от Русия“, посочи той.

Той допълни още, че не може ясно да определи позицията на Тръмп за Украйна.

По време на разговора Камерън припомни още, че Великобритания е била и остава един от най-ревностните съюзници на Украйна.

По-рано, на 18 юни, Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че за да се присъедини към НАТО, Украйна трябва да спечели конфликта с Русия.

Преди това на 4 юни президентът на САЩ Джо Байдън не изключи Украйна да не бъде приета в НАТО след края на конфликта с Русия. Той обаче увери, че доставките на оръжие за страната ще продължат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!