Какви хора присъстват в списъка с терористи на САЩ от близо 2 млн. души по целия свят?

Списъкът на федералното правителство на Съединените щати за наблюдение на терористи е набъбнал на приблизително 2 милиона души по целия свят и включва хиляди американци, съобщава CBS News. 

Наборът от данни за проверка на терористи, списъкът за наблюдение на лица, считани за известни или заподозрени в тероризъм, отбеляза драматично увеличение на броя си. Започнат през 2003 г. с приблизително 120 000 лица, до 2017 г. той се разраства до 1,6 милиона, а към края на 2023 г. броят им ще достигне зашеметяващите 2 милиона, включително хиляди американци в него.

„Това не означава, че те са терористи. Това означава, че има нещо, което е накарало даден отдел или агенция да каже: „Този човек се нуждае от по-внимателно разглеждане“, казва Ръс Тревърс, ветеран от разузнаването на САЩ, работил четири десетилетия и помогнал за създаването на списъка за наблюдение. Критериите за включване на лица в този списък обаче остават забулени в тайна, като правителството нито потвърждава, нито отрича присъствието на дадено лице в него.

Ученици, планирайте НАЙ-ЕФЕКТИВНАТА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА с най-много жертви: Учителка със задача към клас в Швеция

Монте Хокинс, който наблюдава политиката на президента Джо Байдън по отношение на списъците за наблюдение, твърди, че „тези 2 милиона души, които са в списъка, са в него по някаква причина“, като по-голямата част от тях не са американски граждани или законно пребиваващи в страната. Въпреки това липсата на прозрачност и отчетност в този процес поражда сериозни опасения.

Служителите по въпросите на националната сигурност признават, че в консолидираната база данни за терористи има хора, чиито имена вероятно трябва да бъдат заличени, но че няма достатъчно персонал, който редовно да проверява досието на всяко лице. „Сигурен съм, че в базата данни има много хора, които са мъртви и ние дори ние не знаем за това“, каза Тревърс.

Междуведомствената група, която контролира списъка за наблюдение, управлява и втори списък, насочен предимно към американски банди с международни връзки. Този друг списък за наблюдение, известен като Програма за разкриване на участници в транснационалната организирана престъпност, съдържа още 40 хил. лица, сочи неотдавнашен одит, получен от CBS News.

Филм, в който президентът на САЩ бомбардира американците излиза малко преди изборите. ТРЕЙЛЪР

Хората, включени в списъка за наблюдение, се сблъскват с различни предизвикателства – от това да нямат право да пътуват със самолет до това да преминат през проверка на работата им. Министерството на вътрешната сигурност признава, че 98% от подадените жалби се дължат на „фалшиви положителни резултати“, често причинени от сходство в имената.

Един от най-фрапиращите случаи е свързан с докторант от Станфорд, който след 9-годишна съдебна битка е изваден от списъка за наблюдение поради техническа грешка на агент на ФБР.

ФБР заяви пред CBS News, че наскоро е преразгледало критериите си, за да изисква повече идентифицираща информация за лицата, за да бъдат включени в базата данни. Ако за някое лице не бъде предоставена достатъчно информация, то няма да бъде включено в списъка, а хората, които вече са включени в списъка, ще бъдат премахнати, ако досиетата им се считат за твърде повърхностни съгласно новия стандарт. Длъжностните лица заявиха, че също така дават приоритет на събирането на биометрични данни, особено на лица и пръстови отпечатъци, за да се намалят случаите на сгрешена самоличност.

Според доклада заплахата както от чуждестранен, така и от вътрешен тероризъм се увеличава, което според вътрешни лица от разузнавателната общност означава, че списъкът за наблюдение е важна част от нейната „система за ранно предупреждение“.

Мнозина в сферата на гражданските свободи, както и бивши вътрешни служители в областта на борбата с тероризма, които са работили пряко по списъка за наблюдение, изразиха сериозна загриженост относно разширяването на системата, като отбелязаха множество злоупотреби, грешки и липса на готовност за признаване и коригиране на грешките от страна на правителството след стартирането ѝ.

„Хората може да си мислят, че системата за наблюдение е остатък от 11 септември 2001 г. Това не е така“, казва Хина Шамси, директор на проекта за национална сигурност в Американския съюз за граждански свободи. „Това е система, която само се разширява.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!