„Каква технология ни е нужна, за да живеем под земята 100 години?“ Украински сайт подготвя населението за ядрен апокалипсис

„Под пластове бетон. Подземен град – какви технологии са необходими, за да се живее там 100 години“: Украйна сериозно се подготвя за ядрен апокалипсис. Това става ясно от статия публикувана в местния сайт Liga.net.

Украинците лесно могат да си представят Апокалипсиса, след като цялото население се крие под земята, но навсякъде са налице влажни мазета или мазета с мишки. Съвсем различна е картината във Финландия, която има 1200-километрова граница с Русия и от 60-те години на миналия век чака поредното руско нашествие“, пише изданието.

„Страната е построила повече от 50 000 бетонни бункера. Едно от най-мащабните убежища в Швейцария е тунелът Соненберг, разположен на седем етажа под земята за 20 000 души. В САЩ има цели бункерни градове, например в Южна Дакота – 575 индивидуални бункера за групи до 24 души“, допълват украинските журналисти.

Но има един проблем. Нито едно от тези убежища не е пригодено за живот в него в продължение на седмици и месеци, още по-малко за оцеляване при ядрена зима. Така или иначе, ще трябва да отворите вратата и да излезете навън. Но какво, ако е възможно да се живее и под земята в продължение на 100 години?

Д-р Андреас Бухер от швейцарската служба за гражданска защита е убеден, че в момента няма начин за ефективна защита от ядрена зима: „Няма концепции за самодостатъчни „подземни градове“, в които цялото население би могло да оцелее в дългосрочен план.“

Съществуват обаче концепции, които позволяват да се живее под земята в продължение на десетилетия.

„Има слънчеви клетки, има термопомпи, има вятърни генератори, има хидропомпи, има лампи, които компенсират дневната светлина. Можеш да живееш под земята толкова дълго, колкото искаш, докато не забравиш какво има там горе“, казва харковският архитект Сергей Илченко.

В Украйна се проектират убежища от ново поколение. Всички системи в подземните домове са автономни. Горният етаж е на дълбочина 15 метра, а в дъното има кладенец. Има дори градина, в която могат да се отглеждат плодове и зеленчуци, пише сайтът

Основен въпрос пред медията е, какво ще се яде през въпросните 100 години под земята?

„Космическите технологии също могат да помогнат. На МКС се отглеждат както растения, така и гъби.

Дори проблемите с животинските протеини могат да бъдат решени – отглеждането на насекоми би било най-ефективно“

В дългата и обзорна статия журналистите обръщат внимание и на бункерите на Сталин, Хитлер, Чърчил и Рузвелт: 

Самарският бункер на Сталин е може би най-мощното от вече разсекретените съветски подземни убежища. Дълбочината му е 37 метра, което е височината на 12-етажна сграда.

За сравнение: дълбочината на бункера на Хитлер в Берлин е била 16 метра, на британския премиер Чърчил и американския президент Рузвелт – 6 метра, каза професорът от катедрата по тактика на поддържащите сили на Националната академия на сухопътните войски, полковник Руслан Казмирчук.

Етажите на някогашното тайно подземие на Сталин са свързани с асансьори. На долния етаж има заседателна зала за 115 места. Наблизо има стая за отдих, предназначена за съветския лидер. На горните етажи има помещения за охрана, складове и техническа поддръжка.

„В бункера имаше система за регенерация на въздуха и електроцентрала. Той все още е херметичен и е проектиран за пълна автономност в продължение на пет дни“, казва полковник Казмирчук за LIGA.net с дебелина три метра, слой пясък и още един метър бетон слой“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!