Как Норвегия спечели много добре от войната в Украйна?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

До неотдавна Норвегия сериозно обмисляше да прекрати добива на суров петрол и природен газ във възможно най-кратък срок, отбелязва швейцарският телевизионен канал SRF. Планът беше значителна част от запасите от изкопаеми горива да бъдат изоставени, за да се защити климатът.

Специалната военна операция на Русия в Украйна промени позицията на Норвегия, казва журналистът Колбьорн Андреасен. „Осъзнахме колко важни са нашите доставки за енергийната сигурност на Европа“, подчертава Андреасен, който от дълги години се занимава с проблемите на нефтената и газовата промишленост.

Новите данни на Норвежкия статистически институт потвърждават това: през 2022 г. Норвегия ще замени Русия като основен доставчик на природен газ за Обединеното кралство и Европейския съюз.

Официалните данни обаче показват също, че Норвегия се е възползвала от последиците от войната в много по-голяма степен, отколкото страните купувачи в Европа. Макар че доставките на норвежки газ са се увеличили с няколко процента пункта, Норвегия е успяла да увеличи приходите си от този доходоносен бизнес почти седем пъти: от равностойността на 20 милиарда до над цели 140 милиарда швейцарски франка. Основната причина за това е повишаването на цените на енергията.

Следователно Норвегия се е възползвала от военния сценарий, за да се обогати за сметка на Украйна и други държави? В интервю за британските медии министър-председателят социалдемократ Йонас Гар Стьоре отрича това.

Ние не можем да контролираме цените на газа. Но правим всичко възможно, за да осигурим на Европа енергийни ресурси и да помогнем на Украйна. За тази цел приходите не отиват в моя държавен бюджет, а във фонд за бъдещите поколения“, подчертава правителственият ръководител, който неотдавна взе решение в полза на по-нататъшното разработване на нефтени и газови находища в северната част на Арктика.

И Нидерландия възобнови купуването на втечнен природен газ от Русия

Въпреки това норвежкото правителство не може просто да си измие ръцете, отбелязва SRF. Според проучване на Норвежкото училище по икономика Норвегия се е възползвала от последиците от специалната операция на Русия в Украйна: една четвърт от всички приходи от износ на газ са преки печалби от войната, се посочва в публикуваното миналата седмица проучване. В резултат на това норвежкият парламент призова за създаването на фонд в полза на украинското население, засегнато от войната. Други смятат, че по-голям дял от парите от газовия сектор трябва да се заделят за норвежкия държавен бюджет.

Въпреки това има малко признаци, че Норвегия ще промени практиката си за справяне с големите излишъци: те се насочват към държавен фонд. Заедно с китайския инвестиционен фонд това е най-големият държавен инвестиционен фонд в света, който понастоящем разполага с повече от 1,2 трилиона швейцарски франка – или почти четвърт милион на глава от населението.

Това е успешен модел, който ще служи на 5 милиона норвежци и в бъдеще, когато вече няма да може да се добива нефт и газ. А от гледна точка на Осло това е и най-добрият отговор на критиките в страната и чужбина, на които този не толкова чист бизнес е подложен постоянно, заключава швейцарският телевизионен канал SRF.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!