Джон Кърби: Прекратяването на огъня не би било правилното решение в момента

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Прекратяването на огъня в Ивицата Газа не се счита за правилно решение в Белия дом, тъй като то би било в полза на палестинското движение Хамас, заяви координаторът по стратегическите комуникации Джон Кърби на брифинг на 30 октомври, пише New York Times.

„Не смятаме, че прекратяването на огъня би било правилното решение в момента. Смятаме, че едно прекратяване на огъня би било от полза само за Хамас в момента, тъй като Израел продължава да провежда операции срещу висшето ръководство на организацията“, каза той. Подобно мнение изрази и бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, както КритичноБГ съобщи.

Кърби предложи вместо прекратяване на огъня в анклава да се въведе хуманитарна пауза и да се доставя целенасочено помощ на нуждаещите се.

„Локалните хуманитарни паузи ще позволят да се достави помощ на конкретни групи и може би ще улеснят евакуацията на хора, които искат да се измъкнат оттам, към региони по на юг“, заяви говорител на Белия дом, като подчерта, че това е решението, което САЩ одобряват като оправдано на този етап.

На 29 октомври президентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху посочи необходимостта от „незабавно и значително увеличаване на потока от хуманитарна помощ“ за анклава.

В същия ден вестник New York Times, позовавайки се на високопоставен служител на американското правителство, съобщи, че Израел е обещал да допуска всеки ден по 100 камиона с хуманитарна помощ в Ивицата Газа през границата с Египет. Говорителят на Израелските сили за отбрана Даниел Хагари заяви, че Египет и САЩ планират да разширят хуманитарните доставки за анклава от 30 октомври.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!