Братът на Джо Байдън в схема за измама на стойност 125 хиляди долара?

Поверителни документи на Министерството на финансите на САЩ разкриват, че по-малкият брат на президента Джо Байдън – Джим е замесен в предполагаема схема за имама, при която е използвал бизнес заеми за покриване на лични разходи, съобщава Daily Mail.

74-годишният Джеймс „Джим“ Байдън е посочен в три доклада за подозрителна дейност, подадени от банки към Министерството на финансите и попаднали в Daily Mail, които го свързват с предполагаемата измама. Документите са открити по време на разследването на бившия бизнес партньор на Джеймс Байдън – Майкъл Люит, който е обвинен от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в „присвояване“ на 4,7 млн. долара от неговия хедж фонд.

Миналия месец Комисията по ценните книжа и фондовите борси обвини Люит, че е излъгал инвеститорите си, като е вложил 30 млн. долара от парите им в болнични компании в затруднено положение вместо в по-ликвидни инвестиции, и че е „присвоил най-малко 4,7 млн. долара“ от фонда си.

Люит и неговият фонд Third Friday Management от години са под зоркото око на федералните правоприлагащи органи, а банкерите му са били помолени от федералните агенти да подават доклади до Министерството на финансите за всяка подозрителна дейност по сметките му.

Тези доклади, разкриват, че Джим Байдън е получил хиляди долари под формата на бизнес заеми като част от схемата на Люит, но братът на президента ги е похарчил за лични разходи, като например сезонни билети за домакинските мачове на отбора по американски футбол Филаделфия Ийгълс.

Макар че по-младият Байдън, който носи прякора Джим, не е обвинен в никакви престъпления, докладите за подозрителна дейност пораждат съмнение, че той може да се окаже в капана на твърденията на федералните власти за измама.

В предишен граждански иск се твърди, че Левит и Джим са инвестирали в изпитващата затруднения фирма за здравни грижи в селските райони Americore и са я използвали като средство, за да предложат закупуването на друга здравна компания през 2018 г., но само за да се откажат от обещанията си за закупуване на втората фирма, да откраднат бизнес плановете на компанията и да пренасочат парите на Americore към личните си сметки чрез съмнителни „заеми“.

Джим отрича да е замесен в твърдяното нарушение и страните се споразумяват през май 2020 г., въпреки че свързаните с това дела за несъстоятелност все още се разглеждат в съдилищата.

Но новооткритите доклади на Министерството на финансите показват, че той е получил пари, свързани с предполагаемата измамна схема на Люит, за която той е обвинен от Комисията по ценните книжа и борсите.

В доклада за подозрителна дейност от май 2020 г., подаден от следователи в Wells Fargo, се казва, че през юли и август 2019 г. компанията на Джим и съпругата му Сара, Lion Hall, е получила 125 000 долара от хедж фонда на Люит.

В доклада се посочва, че преводите са били маркирани като „заем“ за „финансиране на бизнес разходи“, но вместо това са били използвани „за лични разходи на Джеймс и Сара, включително 6 чека на обща стойност 27 883 американски долара за озеленяване, погасяване на жилищен заем и сезонни билети за Филаделфия Ийгълс“.

Друг доклад за подозрителна дейност, подаден същия месец от следователи във First Republic Bank по искане на ФБР, гласи, че Джим е получил три превода между ноември 2018 г. и февруари 2019 г. от Third Friday към личната си сметка в JPMorgan Chase на обща стойност 23 150 долара.

„Целта на преводите е неизвестна и се счита за подозрителна, тъй като Джеймс е посочен като ответник в съдебното дело (2019 г. за здравеопазване в селските райони) и е свързан с делото Americore Health, тъй като се оказва инвеститор и ключов играч и главен изпълнител при набирането на средства за болниците“, заявиха от First Republic SAR.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!