Джо Байдън се усъмни в броя на палестинските жертви

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „няма доверие в цифрите, които палестинците използват“ за броя на жертвите в управляваната от Хамас Ивица Газа, където според здравното министерство над 6500 души са загинали при израелски нападения, съобщава дубайската телевизия Al Arabiya.

На пресконференция в Белия дом Байдън бе попитан дали броят на жертвите, който според министерството включва около 2700 деца, означава, че Израел пренебрегва призивите на САЩ да намали броя на цивилните жертви при бомбардировките на крайбрежния анклав. „Това, което ми казват, е, че нямам представа дали палестинците казват истината за това колко хора са убити. Сигурен съм, че са били убити невинни хора, но това е цената на воденето на война“, каза Байдън.

„(Израелците) трябва да бъдат изключително внимателни, за да са сигурни, че се съсредоточават върху преследването на хората, които разпространяват тази война срещу Израел. И когато това не се случва, това не е в техен интерес. Но нямам доверие в числата, които използват палестинците“, добави Байдън.

Той обаче не посочи защо се отнася скептично към палестинските данни.

Агенция Ройтерс не е успяла да провери по независим начин данните за жертвите на боевете, които започнаха на 7 октомври, когато Хамас избухна с оръжие в южната част на Израел и според израелските власти уби 1400 души.

На свой ред палестинците отхвърлят твърдението, че броят на загиналите в Газа е неточен.

В САЩ Съветът за американско-ислямски отношения (САИР) заяви, че е „силно обезпокоен“ от коментарите на Байдън относно данните за загиналите в Газа, и призова президента да се извини.

„Журналистите потвърдиха големия брой жертви, а безбройните видеоклипове, които идват от Газа всеки ден, показват осакатени тела на палестински жени и деца“, заяви в изявление изпълнителният директор на САИР Нихад Ауад.

По време на пресконференцията в сряда Байдън заяви, че Хамас „се крие зад палестински цивилни“ в гъсто населения анклав, което поставя „допълнителна тежест върху Израел, докато преследва Хамас“. Той добави: „Израел трябва да направи всичко възможно, колкото и да е трудно, за да защити невинните цивилни.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!