Джо Байдън отмени пътуване до Колорадо. Дали няма да отиде в Израел?

Президентът на САЩ Джо Байдън е отменил плановете си за пътуване до Колорадо в понеделник, съобщи Белият дом, което подхранва спекулациите, че той ще отиде в Израел в знак на подкрепа за войната срещу Хамас. Вместо това Байдън ще остане във Вашингтон, за да участва в срещи по въпросите на националната сигурност, съобщи Белият дом в кратко изявление, докато няколко медии съобщиха, че той може да пътува до Израел тази седмица, съобщава Al Arabiya.

В понеделник израелските сили продължиха да бомбардират Ивицата Газа, след като дипломатическите усилия за постигане на примирие, което да позволи на притежателите на чуждестранни паспорти да напуснат и да влезе помощ в обсадения палестински анклав, се провалиха.

Жителите на управляваната от Хамас Ивица Газа заявиха, че въздушните удари през нощта са били най-тежките досега, тъй като конфликтът продължава вече десети ден и се смята, че израелската сухопътна офанзива е неизбежна.

Според тях бомбардировките са продължили през целия ден, а много сгради са били сринати със земята, което е затрупало още повече хора под развалините. Израелски официални лица отправиха многократни предупреждения за ракетен обстрел на Хамас към Израел.

Полагат се дипломатически усилия за доставяне на помощ в анклава, който е подложен на непрестанни израелски бомбардировки след нападението на бойци на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1300 души – най-кървавият ден в 75-годишната история на държавата.

Но главният военен говорител на Израел, контраадмирал Даниел Хагари, заяви, че няма прекратяване на огъня в Газа и че Израел продължава операциите си.

Израел наложи пълна блокада и подготвя сухопътна инвазия, за да влезе в Газа и да унищожи Хамас, който продължава да обстрелва Израел с ракети след кратката трансгранична атака. В понеделник в няколко града в южната част на Израел прозвучаха предупредителни сирени за ракети, съобщиха израелските военни.

По границата вече са разположени израелски войски и танкове.

Властите в Газа съобщиха, че досега при израелските удари са загинали най-малко 2750 души, една четвърт от които деца, а близо 10 000 са ранени. Други 1000 души са изчезнали и се смята, че са под развалините.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!