В сряда Джо Байдън пристига в Израел

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън ще направи посещение в Израел, който се готви да засили офанзивата срещу бойците на Хамас, предизвикала хуманитарна криза в Газа и породила опасения за по-широк конфликт с Иран, съобщава Ройтерс.

Посещението на Байдън ще бъде значителна проява на подкрепа от страна на САЩ за най-големия им близкоизточен съюзник, след като на 7 октомври въоръжени лица от Хамас нападнаха южни израелски градове в най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел. В отговор Израел затегна блокадата на управляваната от Хамас Ивица Газа, включително като ограничи достъпа на гориво, и бомбардира района с въздушни удари, в резултат на които загинаха хиляди палестинци, а стотици хиляди бяха разселени.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен имаше продължилите часове наред разговори с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Тел Авив рано във вторник, като заяви, че Байдън ще посети Израел. Както вчера КритичноБГ съобщи Байдън отмени пътуване до Колорадо, като това до голяма степен е индикация за предстоящо пътуване до Израел. Ето че точно така и стана.

„Президентът ще чуе от Израел от какво се нуждае, за да защити народа си, докато ние продължаваме да работим с Конгреса, за да отговорим на тези нужди“, каза Блинкен пред репортери.

Байдън ще се срещне с Нетаняху, ще потвърди ангажимента на Вашингтон към сигурността на Израел и ще получи изчерпателна информация за военните цели и стратегия на Израел, каза Блинкен.

„Президентът ще чуе от Израел как ще провежда операциите си по начин, който свежда до минимум жертвите сред цивилното население и дава възможност за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население в Газа по начин, който не е в полза на Хамас“, добави Блинкен.

Блинкен също така заяви, че двамата с Нетаняху са се договорили да разработят план за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население в Газа, но не предостави подробности.

След посещението си в Израел Байдън ще отиде в Йордания, където ще се срещне с крал Абдула, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, заяви говорителят по въпросите на националната сигурност на САЩ Джон Кърби.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!