Jerusalem Post: Ще се отрази ли срещата Китай-Русия на войната в Израел?

Въпреки годините на благоприятна израелска външна политика, Пекин и Москва сега са открито враждебни към Израел. Докато САЩ са съсредоточени върху Близкия изток тази седмица, а Израел обмисля дали да предприеме сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, Русия и Китай провеждат преговори, пише в свой анализ Jerusalem Post.

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в китайската столица в понеделник, започвайки посещението си в Пекин, който ще бъде домакин на третия международен форум „Един пояс, един път“. Това е важно, тъй като и Русия, и Китай са критични към Израел след нападението на Хамас. Въпреки годините, в които израелската външна политика се опитваше да култивира тези две страни или поне да насърчи балансирано виждане за конфликта в Пекин и Москва, сега и двете страни са открито враждебни към Израел, а Хамас похвали руското виждане за настоящата ситуация. Освен това и двете страни са близки до Иран.

Иран се опитва да обедини различни фронтове срещу Израел, което може да навреди на дългосрочната стратегия на Израел. Това се случва на фона на съобщенията, че Египет може да бъде домакин на среща за обсъждане на ситуацията в Газа. Не е ясно дали Израел ще бъде поканен.

Това показва, че Израел може да се окаже изолиран след нападението на Хамас, което ще върне назад годините на напредък в региона. Как се случи това?

Нападението окуражи враговете и Иран. Иран се опита да пренесе хаоса в региона от Сирия и Ирак към границите на Израел. Това означава използване на прокси сили за нанасяне на удари по Израел. Израел, който навремето победи цели държави през 1973 и 1967 г., сега е изправен пред потенциална война на няколко фронта срещу терористични армии, а това изглежда трудна борба. Иран, Китай и Русия наблюдават развитието на ситуацията.

Както и САЩ, които изпратиха държавния секретар да обикаля региона. Политиката на Израел да избягва хаоса след Арабската пролет сега се сблъсква с многополюсния световен ред.

Руските медии съобщиха, че „руският президент Владимир Путин потвърди, че планира да присъства на форума. Докато е в Пекин, се очаква Лавров да проведе разговори с китайския първи дипломат Ван И. Унгарският външен министър Петер Сиярто също заяви, че е готов да се срещне с руския си колега. Той заяви пред ТАСС, че очаква да обсъди с Лавров конфликта между Палестина и Израел.“

Освен това руските държавни медии заявиха, че „инициативата „Един пояс, един път“ е предложена от Си Дзинпин през 2013 г. за стимулиране на икономически и търговски инвестиционни проекти с участието на възможно най-много държави. Към нея вече са се присъединили повече от 150 държави и над 30 международни организации. Третият китайски форум “ Един пояс, един път“ ще се проведе в Пекин на 17 октомври“.

Междувременно Китай и Русия искат да разширят дейността си в Близкия изток и по други начини. Те искат да използват БРИКС и ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), за да култивират държавите в региона. Тези организации също така изключват Израел.

По този начин срещата в Китай на фона на конфликта в Газа ще има по-широки регионални последици.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече