Израелският военен министър към шефа на Пентагона: Иран ни готви широкомащабно нападение

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е казал на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че Иран се готви за широкомащабно нападение срещу Израел, съобщи новинарският портал Axios, позовавайки се на свой източник. Според публикацията висшите военни служители са провели телефонен разговор в неделя.

По-рано репортерът на Axios Барак Равид заяви, позовавайки се на два неназовани източника, че израелското разузнаване смята, че Иран е решил да атакува директно Израел в отговор на смъртта на политическия лидер на палестинското движение Хамас Исмаил Хания и може да направи това преди преговорите за заложническата сделка на 15 август.

Мохамед Наджафи, префект на град Керманшах в западната иранска провинция Керманшах на границата с Ирак, заяви, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция (елитни части на иранските въоръжени сили) провежда военни учения в града.

Тези учения се провеждат на фона на ескалиращото напрежение в региона след убийството на Хания на 31 юли в Техеран в резултат на израелски удар.

Али Хаменей

Движението обвини Израел и Съединените щати за смъртта на Хания и заяви, че нападението няма да остане без отговор. Израелски официални лица заявиха, че няма да коментират убийството на Хания. Съединените щати не са замесени в смъртта на ръководителя на политбюро на Хамас, заяви по-късно заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд.

Вечерта на 31 юли New York Times твърди, позовавайки се на свои източници, че върховният лидер на Иран Али Хаменей е наредил директен удар по Израел в отговор на убийството на Хания в Техеран.

По-късно иранският посланик в ООН Амир Саид Иравани заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН, че в съответствие с международното право Техеран си запазва правото на самозащита, за да отговори на убийството на Хания, когато сметне това за необходимо.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!