Израелски удар по Иран може да предизвика глобален икономически колапс

Иран и Израел в конфликт, илюстративно изображение

Израелски удар по Иран може да предизвика глобален икономически колапс

Цените на петрола може да скочат до 250 долара за барел, ако иранското производство бъде засегнато от израелските ответни мерки и последващото затваряне на Ормузкия пролив, казват анализатори пред Pronews.

Проблемът е двоен уточнява изданието на фона на анализите: ударът върху иранската петролна индустрия не само би спрял производството на ирански петрол, но също така би предизвикал верижни реакции, които биха довели до затварянето на Ормузкия проток, през който минава петрол от останалите страни от Персийския залив.

Страховете в световната общност са насочени върху това дали Иран ще се опита да затвори Ормузкия проток, най-важната петролна артерия в света, в случай на голямо израелско въздушно нападение срещу рафинерии в Исфахан или петролни платформи в Персийския залив.

„Защо да не го направи? Израел се опитва да разпространи кризата в Близкия изток по целия свят и Иран ще направи същото“, пише Pronews.

Ако са принудени да привлекат всички, тогава техният проблем става техен и те ще трябва да намерят решение.

КритичноБГ припомня, че геополитическият анализатор Диана Хусеин в анализ са сайта посочи, че „Червено море, Арабско море и Аденския залив са напълно забранени зони за плавателни съдове на Обединеното кралство, САЩ и Израел. Това обяви лидерът на хусите Абдул Малек Ал Хути и даде отчет, че за последната седмица от Йемен са били изстреляни 39 балистични, крилати и ракети.“
Това означава, че в петролната криза йеменските хуси могат да изиграят също значителна роля.

Диана Хусеин, геополитически анализатор

Диана Хусеин, геополитически анализатор

По думите на Хусеин управляващите в Йемен вкараха /на прицел/ и плаващите под американски флаг кораби и за пореден път демонстрираха на Запада, че с не е успял да ги респектира. „Няколко пъти от началото на конфликта в Газа американските и британските военноморски сили бомбардираха цели в Йемен в опит да спрат хусите, които чрез ракети и дронове се опитват да нанесат удари в южен Израел.“

Bank of America предупреди през 2023 г., в по-ранна криза, че цената на суровия петрол може да скочи, „ако потоците през Проливите спрат за значителен период от време“. Каква е оценката на експертите на банката в такъв случай?

„Суровият петрол може да скочи над 250 долара за барел.“

Фючърсите на американския суров петрол се повишиха с 5% в четвъртък поради опасенията, че Израел може да удари петролната индустрия на Иран като отмъщение за ракетната атака на Техеран тази седмица.

Днес цените на петрола записаха незначителни промени, като суровият петрол беше 73,66 долара за барел, а сортът Брент – 77,58 долара за барел. Т.е. скокът на цените при една подобна криза ще е ДВОЕН!

От началото на въоръжения конфликт Израел-Хамас на 7 октомври 2023 г. имаше ограничени сътресения на петролния пазар, като цените остават под натиск поради увеличеното производство от САЩ и слабото търсене от Китай.

Тази седмица обаче настроението може да се промени.
Цените на суровия петрол в САЩ отчетоха повишения за трета поредна сесия, след като Иран започна атака с балистична ракета срещу Израел, повишавайки напрежението в региона. Иран, който е член на ОПЕК, е ключов играч на световния петролен пазар.

Той произвежда близо четири милиона барела петрол на ден и около 4 процента от световното предлагане може да бъде изложено на риск, ако петролната инфраструктура на Иран бъде атакувана от Израел, тъй като последният обмисля контраатака.

Саул Кавоник, старши енергиен анализатор в MST Marquee, повдигна възможността иранският остров Харк, който отговаря за 90% от износа на суров петрол на страната, да бъде военна цел.

Най-голямото безпокойство е „този вид много по-непосредствено начало на по-широко разпалване на конфликта, което може да засегне преминаването през Ормузкия пролив“, добави той.

По-рано Иран заплаши да прекъсне потоците през Ормузкия проток, ако петролният му сектор бъде засегнат.

Проливът между Оман и Иран е критичен канал, през който минава около една пета от дневното производство на петрол в света, според Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Според други оттам минават 30% от петрола в света.

Този стратегически важен воден път свързва производителите на суров петрол в Близкия изток с основните световни пазари.

Въпреки че вероятността от пълномащабна война остава „сравнително ниска“, рисковете от грешка от двете страни вече са повишени, казаха анализатори на BMI.

Дарение

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!