Томас Фридман: Израел трябва да спре разширяването си към Западния бряг

Израел няма да може да събере коалицията, необходима му за спечелване на многостранен конфликт в Близкия изток, ако не спре заселническата дейност на Западния бряг. Това мнение бе изразено от Томас Фридман, колумнист на „Ню Йорк Таймс“ и трикратен носител на наградата „Пулицър“.

Според него Израел е изправен пред конфликт на няколко фронта, за чието спечелване еврейската държава ще се нуждае от помощта на международен съюз с участието на САЩ. За да го създаде и поддържа обаче, Израел ще трябва „да обяви край на разширяването на израелските селища на Западния бряг„, казва колумнистът.

Фридман нарече „стратегическа и морална непоследователност“ тактиката на властите в страната, които „искат от основните си съюзници да помогнат за постигането на справедливост в Газа, а в същото време гледат през пръсти на изграждането на селищно царство на Западния бряг„. Ако това не бъде променено, Израел няма да може да постигне „финансовата помощ, легитимността <…> и съюзниците, от които се нуждае, за да победи“, смята авторът.

Фридман също така призовава властите на еврейската държава да превърнат палестинското ръководство в свой „надежден и легитимен партньор в Палестина, способен да управлява Газа„, след като Хамас бъде изгонен оттам.

Той смята, че е необходимо по-широко решение за две държави, което да включва Западния бряг. Журналистът признава, че палестинското ръководство е отговорно за липсата на по-ефективна система на управление на Западния бряг. В същото време той подчертава порочността на наративите, които оправдават израелската заселническа дейност на палестинска територия и отричат връзката ѝ с нападението на Хамас поради изключителната му бруталност.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!