Израел спешно подготвя 4000 бомбоубежища на север – ремонт и обзавеждане

В северната част на Израел започна спешна реконструкция и ремонт на около 4 хил. бомбоубежища. Това съобщава The Jerusalem Post.

Както отбелязва вестникът, проектът, изпълняван от най-старата израелска благотворителна организация в Обединеното кралство JNF UK и неправителствената организация Ossim Shechuna, има за цел да осигури готовност за евентуално отваряне на северния фронт, ако ливанската шиитска групировка Хизбула влезе във война с Израел на фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт.

Според Йонатан Галон, управляващ директор на израелското подразделение на JNF UK, проблемът с подготовката на убежища за цивилното население е много спешен, тъй като евентуална война с Хизбула би включвала мащабни ракетни атаки, насочени към израелските населени места.

Точно сега имаме няколко златни часа, за да се заемем с работата: разчистване на убежищата, пускане на електричество и вода, доставка на мебели и необходими консумативи. За целта се нуждаем от възможно най-много доброволци„, отбелязва Галон.

„Трябва да използваме това време, за да си вземем поука от събитията в южната част на страната [на Израел], както и от Втората ливанска война, когато много убежища бяха затрупани с боклуци и станаха неизползваеми„, каза той.

КритичноБГ припомня, че вчера Израел обеща, че ако бъде нападнат, ще изтрие „враговете“ си от лицето на земята. Министърът на икономиката и промишлеността на еврейската държава Нир Баркат подчерта в интервю за The Mail, че ударът ще бъде насочен специално срещу Иран, ако ливанската групировка Хизбула реши да открие втори фронт на север.

В същия ден, израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че „Ливан ще бъде унищожен, ако ливанската групировка „Хизбула“ влезе във войната и предупреди групировката да не отваря втори военен фронт с Израел, защото това би било „грешка за цял живот“.

 

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече