Израел разпореди закриване на чужди телевизионни канали. Обявиха и причина

В разгара на конфликта на Израел с радикалното палестинско движение Хамас кабинетът по сигурността одобри правила, които позволяват на правителството да прекратява излъчването на чуждестранни новинарски канали, които застрашават националната сигурност. Това съобщава The Jerusalem Post.

Отбелязва се, че решението е взето във връзка с факта, че министърът на комуникациите на Израел Шломо Кар’и многократно е призовавал да се спре излъчването в страната на ливанския телевизионен канал Al Mayadeen и катарския Al Jazeera. Той заяви, че катарският телевизионен канал оказва информационна подкрепа на Хамас и излага израелските военни на атаки от Газа. Според министъра Al Mayadeen се използва от ливанската радикална организация Хизбула и дори може да се счита за едно от нейните подразделения, действащи с иранска подкрепа.

Ситуацията в Близкия изток се изостри след проникването на хиляди бойци на Хамас от Ивицата Газа в Израел на 7 октомври, когато Хамас обяви началото на операция „Потоп в Ал-Акса“. В отговор израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че страната е във война.

Целта на израелската операция „Железни мечове“ е да отблъсне нападението, да освободи над 200 заложници, включително чуждестранни, и да унищожи Хамас. В преследване на тази цел Израел изстрелва масирани ракети по Ивицата Газа от първия ден на операцията. В същото време израелският Съвет за национална сигурност реши да прекъсне доставките на вода, храна, стоки, електричество и гориво за Ивицата. Доставките на хуманитарна помощ за Газа започнаха да се осъществяват през граничния пункт Рафах едва след 20 октомври, като обемът им беше определен като недостатъчен.

На 27 октомври Израел обяви „разширяване“ на сухопътната операция в Газа. Не е известно кога точно е започнала операцията, но в очакване на нея стотици хиляди палестинци напуснаха домовете си и се преместиха в убежища в южната част на анклава. На 5 ноември, като част от сухопътната операция, силите на Цахал обкръжиха град Газа и го отрязаха от доставки, като боевете в централната част на Газа все още продължават.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!