Bloomberg: Израел похарчи над $7 млрд. от валутните си резерви, за да защити шекела 

Израел загуби 7 млрд. долара от валутните си резерви заради опитите на централната банка да защити шекела след ескалацията на конфликта. Това съобщи Bloomberg на 7 ноември.

Така резервите на еврейската държава намаляха със 7,3 млрд. долара до 191,2 млрд. долара, т.е. с 3,7%. В момента те са на най-ниската си точка за годината, като все още са над средната стойност за последното десетилетие.

Банката на Израел обяви пакет от мерки в подкрепа на икономиката малко след началото на конфликта на 7 октомври. Тя обеща да продаде до 30 млрд. щатски долара от валутните резерви и да осигури до 15 млрд. щатски долара чрез суапове.

Междувременно през миналия месец шекелът спадна до 4,08 за долар, което е най-ниското ниво от 2012 г. насам.

Израелските акции и облигации също бяха силно засегнати, тъй като търговците се притесняваха от възможността за регионална ескалация на конфликта.

Активите и валутата на страната леко поскъпнаха през последните 10 дни, тъй като се появиха признаци, че конфликтът ще бъде ограничен до операцията в Газа, според данни, събрани от Блумбърг. Тя също така удължи поскъпването си от края на октомври до 6 % до 3,85 шекела за долар.

Централната банка заяви, че спадът на резервите се дължи главно на продажбата на чуждестранна валута на стойност 8,2 млрд. долара, допълва изданието.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече