Изтекъл документ: Израел планира да депортира всички от ивицата Газа в Египет без право да се върнат

Изтекъл документ показва „възможността“ на израелското правителство за етническо прочистване на Газа

В събота израелското списание за култура „Мековит“ публикува изтекъл документ, издаден от израелското министерство на разузнаването, в който се препоръчва окупация на Газа и пълното прехвърляне на 2,3 милиона жители на Синайския полуостров в Египет, пише The cradle.

Документът е издаден на 13 октомври, като планът в него е за прехвърляне на всички жители на ивицата Газа в Северен Синай. Същият се определя като предпочитан вариант сред трите алтернативи за бъдещето на палестинците в Газа в края на настоящата война между Израел и ръководената от Хамас палестинска съпротива.

В документа се препоръчва Израел да евакуира населението на Газа в Синай по време на войната, да създаде палаткови градове и нови градове в Северен Синай, в които да настани депортираното население, а след това да създаде затворена зона за сигурност, простираща се на няколко километра навътре в Египет.

На депортираните палестинци няма да бъде позволено да се завърнат в районите в близост до израелската граница!

Съществуването на документа не означава непременно, че препоръките в него се изпълняват от израелската служба за сигурност. Министерството на разузнаването, оглавявано от Гила Гамлиел от партията Ликуд, не контролира нито една от израелските разузнавателни агенции, но самостоятелно изготвя проучвания и политически документи, които се предоставят за разглеждане от правителството и неговите органи за сигурност.

Неотдавнашните изявления на израелски правителствени служители и действията на израелската армия в Газа обаче показват, че планът наистина се изпълнява. От 7 октомври насам израелски официални лица неколкократно предупреждават палестинците да се преместят в южната част на Газа преди предстоящата сухопътна инвазия.

Израел е наложил пълна обсада на Газа, като е прекъснал доставките на храна, вода, гориво и електричество. Обсадата, съчетана с интензивните израелски бомбардировки, при които са загинали над 8000 палестинци, повечето жени и деца, заплашва да направи Газа необитаема.

Служител на Министерството на разузнаването потвърди, че документът от десет страници е автентичен, но „не е трябвало да стига до медиите„, отбелязва израелското списание Мековит. Според десен активист документът от Министерството на разузнаването е изтекъл благодаррение на член на Ликуд.

Изтичането на документа е било опит да се разбере дали „обществеността в Израел е готова да приеме идеите за прехвърляне от ГазаВ документа недвусмислено и изрично се препоръчва прехвърлянето на цивилни граждани от Газа като желан резултат от войната.

Планът за прехвърляне е разделен на няколко етапа:

– През първия етап населението в Газа трябва да бъде принудено да се премести в южната част на Газа, докато израелските въздушни удари ще се съсредоточат върху цели в северната част на Газа.

– През втората фаза ще започне наземното навлизане на израелската армия в Газа, което ще доведе до окупация на цялата ивица от север на юг и до „прочистване на подземните тунели от бойците на Хамас“.

Едновременно с окупацията на ивицата Газа гражданите на Газа ще се преместят на египетска територия и ще бъдат възпрепятствани да се завърнат за постоянно. „Важно е да се оставят използваеми пътните артерии в южна посока, за да се даде възможност за евакуация на цивилното население към Рафах„, се посочва в документа.

В документа се препоръчва да се започне специална кампания, която да „мотивира“ жителите на Газа „да се съгласят с плана“ и да ги накара да се откажат от земята си.

Жителите на Газа трябва да бъдат убедени, че „Аллах е направил така, че да загубите тази земя заради ръководството на Хамас. Нямате друг избор, освен да се преместите на друго място с помощта на Вашите братя мюсюлмани„, се казва в документа.

Освен това в плана се посочва, че правителството трябва да започне кампания, която да популяризира програмата за трансфер в западните държави по начин, който не насърчава враждебността към Израел и не накърнява репутацията му.

Депортирането на населението от Газа трябва да бъде представено като необходима хуманитарна мярка, за да получи международна подкрепа. Такава депортация може да бъде оправдана, ако доведе до „по-малко жертви сред цивилното население в сравнение с очаквания брой жертви, ако то остане“, се казва в документа.

В документа се посочва също, че САЩ трябва да използват лостове за оказване на натиск върху Египет да приеме жителите на Газа и да насърчат други европейски държави, и по-специално Гърция, Испания и Канада, да помогнат за приемането и заселването на бежанците, които ще бъдат евакуирани от Газа.

И накрая, в документа се твърди, че ако населението на Газа остане, ще има „много смъртни случаи на араби“ по време на очакваната окупация на Газа от израелската армия и това ще навреди на международния имидж на Израел дори повече, отколкото депортирането на населението. Поради всички тези причини препоръката на Министерството на разузнаването е да се насърчи прехвърлянето на всички палестинци в Газа в Синай за постоянно.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече