Израел към жителите в Южен Ливан: Евакуирайте се, ако са близо до Хизбула! Ирак също атакува Израел

Хизбула мощно атакува и днес с ракети Северен Израел. Тревога беше обявена в Горна и Долна Галилея, Сафед и районите около Галилейското езеро. Това се случва ден, след като Хизбула изстреля близо 130 ракети по Израел, като цел беше основно военно летище с изтребители F-16, с които еврейската държава обстрелва цели на Хизбула в Ливан.

Вестник Israel Hayom публикува на сайта си информация, че редица граждани в районите с обявена тревога са побързали са се скрият в бомбоубежища. Важно е да се отбележи, че изданието вече има отделна рубрика „Lebanon war“, т.е. Войната в Ливан.

Междувременно Израелски отбранителни сили IDF публикуваха в своя профил в Х, бившата социална мрежа Туитър предупреждение към ливанците, които живеят в южната част на страната близо до съоръжения на Хизбула да се преместят, т.е. да се евакуират.

Военните на Израел изпратиха и СМС ни на живеещите в Южен Ливан, който гласи:

„Ако се намирате в сграда, съдържаща оръжия на Хизбула, отдалечете се незабавно до второ нареждане“, се казва в текстовото съобщение, изпратено до цивилните.“

Това пише вестник The Jerusalem post. В съобщението се казва още, че гражданите на Ливан трябва да бъдат на разстояние поне един километър от съоръженията на Хизбула. Става повече от ясно, че това е предупреждение за предстоящ ракетен бараж от страна на Израел.

Във все по-очертаващата се война има индикации, че може да се намеси и Ирак.

Снощи вечерта шиитски военни структури от Ирак атакуваха Израел с дронове до границата, които прелетяха над територията на Йордания. Много е вероятно това да е групировката KSS, за която вече КритичноБГ писа, че изрази подкрепа към Генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала.

Kata’ib Sayyid al-Shuhada

Припомняме, че на 20 септември лидерът на иракската милиция KSS (Kata’ib Sayyid al-Shuhada’ – Учителят на батальоните на мъчениците) Абу Ала ал-Уалай изрази абсолютната си подкрепа, както и на всички членове на групировката си, към ливанската структура в борбата им срещу Израел.

В „Х“, бившата Туитър – Iran Observer, бе публикувано съобщението на Абу Ала ал-Уалай, лидер на KSS, известна още и като иракската съпротива, в което пишеше:

„Ирак обещава хиляди бойци на Хасан Насрала в послание

„Ако е необходимо, хиляди иракски войници от народната мобилизация ще попълнят редиците и окопите на ливанските мъченици“ – Абу Ала ал-Уалай“

Два дни по-късно иракската съпротива започна да обстрелва Израел.

Днес министърът на отбраната на Израел Йоав Галант стана ясно, че е събрал на спешна среща висши военни, за да бъде проверена готовността на „вътрешния фронт“, пише The Jerusalem post. Изданието информира, че Галант изрично е наредил: „Когато навлизаме в тази нова фаза на войната, успехът ни зависи от правилното поведение на вътрешния фронт“. „Предстоят ни дни, в които пред обществеността ще трябва да демонстрира спокойствие.“

Той е подчертал, че е нужно засилване на готовността и сътрудничество между структурите за сигурност, министерствата и местните власти, което е пореден сигнал, че Израел активно се готви за война с Ливан.

Към този момент все още не е ясно какво ще е поведението на йеминските хуси и най-вече на Иран. Прави впечатление, че Техеран пази своеобразна дистанция и подчертана сдържаност.

Дори и бегъл поглед на едно от основните издания на страната Тehran Тimes дава да се разбере, че публикациите са основно отразяващи случващото се в ивицата Газа и Южен Ливан като констатации. Отразяват се и ударите на Хизбула в Северен Израел, но позиция от страна на политическите мъже на Иран видимо отсъства.

Разрушения в Бейрут от израелска атака

Към момента на писането на този репортаж – 16.30 мин. на 23 септември, Министерството на здравеопазването на Ливан публикува актуална информация, че жертвите сред мирното население в Южен Ливан от атаките на Израел е надхвърлил 100 души! Ранените са над 400. Сред жертвите и ранените има жени, деца и медицински работници, се казва в съобщението.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!