Израел е изправен пред икономически крах след по-малко от година, твърди генерал

Израелски гражданин

Бившият омбудсман на израелската армия, генералът от резерва Ицхак Брик, казва, че страната му „е изправена пред колапс след по-малко от година“, ако войната срещу палестинската съпротива в Газа и ливанската съпротива на север продължи със сегашното темпо, пише The The Cradle.

В своя рубрика, която е публикувана в известното израелско издание „Haaretz“ на 21 август, Брик твърди, че министърът на отбраната Йоав Галант е започнал да „изтрезнява“, като посочва коментарите му от близките дни, в които той нарича обещанията на министър-председателя Бенямин Нетаняху за „пълна победа“ в Газа „бълнуване“.

„[Галант] е започнал да разбира, че ако избухне регионална война поради невъзможност да се постигне [споразумение за прекратяване на огъня], Израел ще бъде в опасност“, посочва Брик и добавя, че “Галант вече разбира, че войната е загубила целта си. Потъваме в калта, губим бойци, които са убити и ранени, без шанс да постигнем основната цел“.

„Всъщност страната галопира към обезценяване. Ако войната на изтощение срещу Хамас и Хизбула продължи, Израел ще се срине след не повече от година“, подчертава бившият армейски командир.

Тук е редно да припомним на нашите читатели, че отношенията между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и военния министър Галант се обтегнаха силно в последно време, особено преди посещението на първия в САЩ в началото на юли.

Тогава изтече информация, че Нетаняху е планирал да уволни министъра на отбраната Галант, шефа на щаба на Израелските отбранителни сили Херци Халеви и шефа на службата за вътрешна сигурност Шин Бет Ронен Бар. По същество това са трите силови фигури в страната му. КритичноБГ припомня още, че това няма да е първото уволнение на Галант от Нетаняху. Такова се случи и в края на март 2023 г. Настоящият му план за погоровна чистка обаче беше възпрепятстван от нападение на Хизбула над северните части над Израел и обтягане на отношенията не само с Ливан, но и с Иран.

По-нататък Брик изброява многобройните заплахи, пред които е изправен Израел 10 месеца след началото на геноцида си в Газа, включително засилване на атаките вътре в територията на страната, криза с човешкия ресурс в армията поради големите загуби, разпадаща се икономика, заради недостиг на работна ръка (преди войната в Газа, халестинците бяха основната ръка в редица от секторите в икономиката, в това число и строителството, бел Критично), а също и заради глобалните призиви за бойкот на страната, възможно ембарго върху доставките на оръжие и „загуба на социална устойчивост и омраза между частите на населението, която може да се възпламени и да доведе до срив отвътре“.

„Всички пътища от политически и военен ранг водят Израел към ръба… Израел е навлязъл в екзистенциално въртене и скоро може да достигне до точка на връщане (назад)“, заключава Брик.

Острото му предупреждение идва в момент, когато политически източници разкриха пред израелските медии в четвъртък, че Нетаняху „не е променил позициите си“ относно условията за споразумение за прекратяване на огъня в Газа след разговора с американския президент Джо Байдън.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!