Израел даде първите си жертви при засада от Хизбула в Южен Ливан. ВИДЕО

Иранската групировка е обстрелвала войниците с противотанкови снаряди

Израелските военни сили изнасят телана на своите ранени и загинали войници в Южен Ливан

Израел даде първите си жертви при засада от Хизбула в Южен Ливан

Израелските военни сили (IDF) обявиха имената на още седем войници, които загинаха в битка в Южен Ливан в сряда следобед, както и тези, които бяха ранени при операциите. По-рано загина друг военен с чин капитан. По време на засадата Хизбула е атакувала войниците с противотанкови снаряди, пише The Jerusalem post.

Съболезнователно съобщение беше споделено и от премиера Бенямин Нетаняху, който каза: „Бих искал да изпратя съболезнованията си от дъното на сърцето си на семействата на нашите герои, които паднаха днес в Ливан.“

Загинали израелски войници и офицери в Южен Ливан при засада от Хизбула

Загинали израелски войници и офицери в Южен Ливан при засада от Хизбула

Намираме се по средата на тежка война срещу иранската ос на злото, която се стреми да ни унищожи. Това няма да стане – защото ние ще бъдем заедно и с Божията помощ – заедно ще победим.” Посланието на Нетаняху завърши с обещание да върне заложниците от Газа, които бяха отвлечени от Хамас на 7 октомври, и жителите на Севера, които бяха евакуирани поради постоянните ракетни атаки на Хизбула в Ливан“, завършва The Jerusalem post.

Изданието обаче пропуска много съществената част, как точно са били ликвидирани войниците. Подробности намираме в провоенния канал в Х, бившата социална мрежа Туитър War Monitor. Ето какво пише там:

„Бойци на Хизбула устроиха засада и примамиха окупационните войници в сграда в покрайнините на село в източната част на Южен Ливан по време на силна мъгла.

В 4:00 ч. сутринта сили от подразделението Egoz влязоха в сградата и бойците на Радуан ги нападнаха от упор. След това десетки бойци на Radwan започват да обграждат сградата от всички посоки, като обстрелват с оръжие, противотанкови снаряди и минохвъргачки силите, пристигнали да евакуират ранените войници.

– Някои войници от подразделение 669, което отговаря за евакуацията на войниците с хеликоптери, бяха ранени по време на евакуационните операции.

Само в резултат на тази засада са убити 6 войници и са ранени 30 други.“

Арабското издание Al-Mayadeen дава още повече подробности, като се позовава на полеви източници от сраженията при Удайса-Махафер в Южен Ливан

„В ранните часове на разсъмване във вторник бойци от Ислямската съпротива са забелязали разузнавателните движения на израелската окупационна „армия“ в неразкрит район срещу южния град Удайса“, пише Al-Mayadeen

Става ясно, че бойците от Хизбула умишлено не са се конфронтирали с разузнавателните сили на Израел и са ги оставили да продължат мисията си. След като израелските специални сили са навлезли в населеното място, от Хизбула са им устроили засада в къщите в района:

„На разсъмване в сряда елитни сили на израелската окупационна „армия“, наброяващи повече от 30 офицери и войници, са започнали безшумно проникване в района на организирана (от Хизбула) засадата, като добавиха, че при пристигането им на мястото на засадата (недалеч от границата) и с призив към (убития лидер на Хизбула) Насрала бойците са ги обсипали с огромен брой куршуми от своите леки и картечници и гранатомети.“

Източникът на изданието е подчертал, че сблъсъкът със силите е бил на изключително близко разстояние, като при засадата са „останали много убити и ранени в редиците на проникващите сили.“

Al-Mayadeen допълва, че в резултат на сблъсъците с Хизбула на границата са убити 8 израелски войници, включително двама капитани, в допълнение към повече от 40 ранени войници, „което накара окупационните сили да използват поне 4 хеликоптера, за да изнесат своите мъртви и ранени.“

Сухопътни части на израелската армия

Сухопътни части на израелската армия

На свой ред израелската болница „Зив“ обяви, че е приела 39 израелски войници, ранени в сраженията по границата с Ливан, които са пристигнали с хеликоптери и военни линейки, включително 3 в критично състояние, пише медията.

Al-Mayadeen добавя още, че по-рано полеви източник от Ислямска съпротива в Ливан е заявил, че до този момент при сблъсъците с Хизбула са загинали и са ранени над 80 израелски офицери и войници, като освен това са унищожени пет танка „Меркава“.

Забележка: Данни от подобен мащаб на жертви и ранени КритичноБГ не откри в израелски информационни източници.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!