Износът на оръжие от Германия за Украйна счупи рекорда

от Лазар Лазаров
Олаф Шолц

Износът на оръжие от Германия за Украйна счупи рекорда от 2023 г. и продължава да расте. Това съобщи германският вестник Die Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), предаде Lenta ru.

В отчета на германското министерство на икономиката се посочва, че през първите два месеца на 2024 г. – от началото на януари до края на март – Берлин е продал оръжия на стойност 4,89 млрд. евро, което вече се доближава до стойностите за първата половина на 2023 г. от 5,22 млрд. евро, от които 3,54 млрд. евро, 72% от общата сума, са отишли за превъоръжаване на Украйна.

„Най-важният получател след Украйна беше Сингапур с 583,9 милиона евро. Следват Индия (143,3 млн. евро), Саудитска Арабия (126,4 млн. евро) и Катар (97 млн. евро)“, посочва WAZ.

В този контекст, германският концерн Rheinmetall получи поръчка от федералното правителство на Германия да достави на Украйна 20 бойни машини на пехотата (БМП) Marder. Това се съобщава в изявление, публикувано на официалния сайт на предприятието. „Доставката на новата партида е планирана за 2024 г.“, се казва в прессъобщението.

Отбелязва се, че на Украйна ще бъдат доставени бойни машини на пехотата версия 1A3, които допълнително ще бъдат оборудвани с лазерни далекомери, Стойността на поръчката е „двуцифрено число“ в милиони евро, посочва Rheinmetall.

Критчно припомня, че по-рано германското издание Bild писа, че Украйна е получила много по-малко военна помощ от Германия, отколкото   Берлин твърди. Въпреки че германските власти заявиха, че Киев е получил военна помощ от 28 милиарда евро, данните сочат, че размерът на сумата е много по-малък . Отбелязва се, че само 10,2 млрд. евро са преведени досега на украинската страна от Берлин.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!