С новия си президент Аржентина скъса с БРИКС от раз

Аржентина няма да се присъедини към групата на БРИКС, заяви бъдещият външен министър на страната в четвъртък, съобщава Politico.

„Няма да се присъединим към БРИКС“, каза Диана Мондино, която ще бъде първи дипломат в правителството на новоизбрания президент Хавиер Милей, когато положи клетва следващата седмица.

Аржентина беше една от шестте страни, поканени да станат нови членове на блока, съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на годишната му среща на върха в Йоханесбург през август.

Членството на южноамериканската страна щеше да влезе в сила на 1 януари 2024 г. заедно с Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. При получаването на поканата за присъединяване към блока предишният президент на Аржентина Алберто Фернандес приветства поканата като „чудесна възможност“.

„Откриваме възможности за присъединяване към нови и консолидиране на съществуващи пазари, за увеличаване на входящите инвестиции, за създаване на работни места и увеличаване на вноса“, каза той.

Но новоизбраният президент Милей обеща да промени значително външната политика на Аржентина, включително отношенията ѝ с двата ѝ основни търговски партньора – и страни основателки на БРИКС – Бразилия и Китай.

Той нарече бразилския лидер Луис Инасио Лула да Силва „разгневен комунист“ и отправи остри критики към Китай, като сравни правителството с „убиец“ и заплаши да прекъсне връзките си с най-многолюдната страна в света.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!