Изненада! САЩ се изнасят с армията си от Ирак!

Вашингтон планира да изтегли военните си от Ирак. Това пише вестник Politico като се позовава на свои източници. Новината най-вероятно, според изданието, ще бъде оповестена още следващата седмица.

Politico допълва, че съгласуването на плана за изтегляне „е на финален етап“.

Източниците на изданието допълват, че решението за изнасянето на американските военни вероятно ще бъде съобщено и от представители на САЩ, и от Ирак на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Явно оттеглянето няма да прилича на напомнящото на бягство от Афганистан за една нощ, а ще е поетапно до края на 2026 година.

Тогава ще си тръгне и последният американски войник от Ирак от общо 2500, пише медията.

Още в началото на тази година се разбра, че Багдад ще прави комитет за закриване на мисията на международната коалиция, шеф на която са американските представители. Премиерът на страната Мохамед ал-Судани тогава каза, че военното присъствие на САЩ в Ирак е оправдано и приключило.

КритичноБГ припомня, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че решението на настоящия американски лидер Джо Байдън да изтегли войските на Америка от Афганистан е накарало светът да им се присмее.

Последният самолет натоварен с войници от Афганистан излетя от Кабул на 30 август 2021 г. ПОСРЕД НОЩ!

Същевременно Тръмп се обяви за намаляване на военните разходи на САЩ в други държави, които нямат нужда от тяхното мироопазващо присъствие. Същата теза изрази и неговият кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс.

Освен това Тръмп отдавна прави намеци, че САЩ ще се изтеглят от НАТО в Европа, заради високите финансови разходи. Той многократно е казвал, че европейските партньори не заделят достатъчно от бюджета си за отбрана.

Редица военни експерти прогнозират, че ако Доналд Тръмп спечели изборите ще изтегли голяма част от военните си от Европа и тя ще трябва да се оправя сама с отбраната си, за което към този момент е абсолютно неподготвена. Във военните ѝ складове не само няма достатъчно бойна техника на фона на това, че тя я хариза на Украйна, но няма и достатъчно обучена жива сила. Няма и изградена база за подготовката на нови войскови попълнения. 

Редица европейски държави взеха решение на парламентарно ниво да върнат наборната служба, но до попълване на редовни войски с нужния брой войници, подготовка и обезпечаване ще мина време.

Такова Европа няма, ако Тръмп стане държавен глава на САЩ и реализира намеренията си.

До това, накъде ще наклонят везните в отбранителното бъдеще на Европейския съюз остава месец и половина, когато САЩ ще изберат новия си президент.

Преди дни, когато шефката на ЕК Урсула Фон дер Лайен представи ресорите на еврокомисарите и тези, които ще бъдат гласувани от европарламента да заемат постовете, стана ясно, че има нов ресор – отбрана. Дотук добре. Само не стана ясно, какво точно ще работи в този ресор новият „военен“ еврокомисар, като отбрана извън тази от НАТО Европа на практика няма.

Берлин преди повече от година заяви, че ще отдели близо 100 милиарда евро за своя сериозна армия, но намеренията останаха на документи, а пари за тази цел, на фона на дупката им в бюджета, към този момент не се очертава да имат.

Същото е положението в хазните и на останалите страни-членки на ЕС, даже и на Великобритания, която се отдели от Съюза. Обединеното кралство призна, че започва жестоки бюджетни съкращения, които ще имат изключително негативен социален ефект.  Премиерът на страната Кийр Стармър отбеляза, че много пенсионери ще останат на студено през идващата зима, защото страната не може да отдели средства, за да ги подпомогне със социално-топло. Държавната им статистика посочи, че голяма част от младите семейства с малки деца са изправени пред дилемата – да задоволят нужната храна за малките си или да им подсигурят топло. В една такава кризисна ситуация Великобритания надали ще има възможност да задели по-големи разходи за отбрана. 

Едно е ясно, че без сигурна отбрана Европейският съюз надали ще оцелее дълго. И всичко това на все по-обтягащите се отношения от страна на Брюксел с Москва!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!