ИЗНЕНАДА. Европа почва да се пазари за снарядите със Зеленски: „Можеш и да си купиш“

от Лазар Лазаров
Зеленски

Украинският президент Владимир Зеленски греши, когато говори за доставката само на 300 хиляди снаряда от обещания милион, тъй като Киев трябва да закупи определена част от тях сам.

Това съобщи на 4 март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, предава Известия.

„Реалността е, че през март миналата година 27 страни членки на ЕС решиха да доставят един милион снаряда за една година <…> Казах „да доставят“, а не „да прехвърлят“, уточнява той пред радио Franceinfo.

Бретон подчертава, че Зеленски говори конкретно за „безплатния трансфер“, според който 300 хиляди боеприпаси вече са прехвърлени в Киев. Според него в случая има и други пътища за доставка. Украйна също може да закупува снаряди директно от производствената база на Европейския съюз (ЕС), отбелязва Бретон.

„След това има и двустранни доставки между някои съседни държави, които не се разкриват“, добавя той.

Известия припомня, че по-рано, на 2 март, представителят на чешкото министерство на отбраната Ян Жирес заяви, че Украйна през следващите седмици може да получи първата партида артилерийски снаряди, закупени от членовете на Европейския съюз (ЕС) по инициатива на Прага от трета държави. Джирес отбеляза, че и други европейски страни ще участват в тази инициатива.

Преди това, на 28 февруари, британският депутат Боб Сийли посочи, че украинските въоръжени сили започват да губят на фона на недостига на боеприпаси и неизпълнените обещания на Запада за доставки на оръжие. Сили отбеляза още, че в същото време Русия изгражда своя военно-промишлен комплекс, поради което Украйна продължава да губи територия.

Преди ден списание Forbes съобщи, че украинските въоръжени сили скоро могат да изразходят останалите ракети за западните системи за противовъздушна отбрана NASAMS и Patriot. Изданието припомня още, че руските военни са унищожили произведена в Норвегия батарея на NASAMS в зоната на  Специалната военна операция. Освен това миналата седмица руските въоръжени сили са ударили американската система за противовъздушна отбрана Patriot, пише изданието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!