Изхвърлиха пастор от църквата заради кандидатурата му от Алтернатива за Германия

от Лазар Лазаров

Германската евангелска църква (EKD) лиши един от своите пастори от енорийския му пост, след като той обяви, че ще се кандидатира за местните избори в германската провинция Саксония-Анхалт като представител на националконсервативната партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ), пише германският вестник Junge Freiheit, предава The European Conservative.

Пасторът Мартин Михаелис вече веднъж се е кандидатирал за място в градския съвет на град Кведлинбург в цветовете на AзГ и по време на пандемията попада в светлината на прожекторите заради критиките си към кампанията на църквата за ваксиниране, която обявява поставянето на ваксината срещу Ковид за „израз на активно християнско милосърдие“.

След като участва в протест срещу пандемичните мерки на правителството, Михаелис е преместен от енорията си в град Кведлинбург и получава службата в близкия Гатерслебен, където служи и досега.

След като популярността на партията достига рекордно ниво в началото на тази година, решението на Михаелис да се кандидатира отново в листата на АзГ се оказва червена линия за църквата му, която очевидно се е присъединила към мейнстрийма, според който AзГ се състои от опасни десни екстремисти, стремящи се да унищожат германската демокрация, отбелязва The European Cosnervative.

„В интерес на църквата е пасторите също да бъдат политически ангажирани, но това не се отнася за участие в партии, които заемат съмнителни от конституционна гледна точка позиции“, се казва в скорошно изявление на Евангелската църква.С кандидатурата си за AзГ г-н Михаелис подкрепя идеите на АзФ. … Това не е съвместимо с позицията на пастор, твърдят от църквата.

Отбелязва се, че възходът на Алтернатива за Германия кара основните германски сили да започнат безпрецедентна медийна кампания срещу партията и „десния екстремизъм“ като цяло. Съвсем наскоро Германската лутеранска църква също се присъедини към мащабния алианс „Заедно за демокрация“, съставен от представители на гражданското общество, традиционни медии и най-големите германски компании, чиято цел е да мобилизира населението срещу тази предполагаема дясна заплаха.

Както писа наскоро Критично, въпреки че последните месеци AзГ е подложена на постоянен натиск от страна на медиите и правителството, изглежда, че той почти не е повлиял на резултатите от социологическите проучвания. Всъщност позициите ѝ в Саксония изглеждат толкова силни, колкото никога досега, като според известната социологическа компания Insa партията е на първо място с 34% от гласовете.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!