Изборите минаха и Русия предприе изключително масирана атака срещу Украйна

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е предприела масирана вълна от смъртоносни нощни атаки срещу Украйна, използвайки над 90 ракети и 60 дрона, произведени в Иран, в една от най-мащабните офанзиви напоследък, предаде АФП. „През нощта имаше повече от 60 „Шахед“ и почти 90 ракети от различен тип. Светът вижда целите на руските терористи възможно най-ясно: електроцентрали и линии за доставка на енергия, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус“, каза той.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че при ударите са загинали най-малко двама души и са ранени 14, а трима са в неизвестност.

„Всички наши служби в момента участват в ликвидирането на последствията от нападението. Използваме роботизирано оборудване в опасни райони, за да сведем до минимум нараняванията на спасителите“, заяви министерството, предаде BG on Air.

Зеленски за пореден път призова за повече западни оръжия.

Руските ракети нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за страната ни. При „Шахед“ няма нерешителност, както при някои политици. Важно е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията. Нуждаем се от противовъздушна отбрана, за да защитим хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Партньорите ни знаят точно какво е необходимо. Те определено могат да ни подкрепят. Животът трябва да бъде защитен от тези нечовеци от Москва„, заяви Зеленски.

Един от ударите прекъсна един от двата електропровода, захранващи най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Югоизточна Украйна.

„В момента врагът извършва най-мащабната атака срещу украинската енергетика в последно време“, заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко във Facebook, като добави, че обстрелът е извадил от строя „един от електропроводите, захранващи“ електроцентралата в Запорожие.

Съоръжението, което е най-големият ядрен енергиен обект в Европа, беше превзето от руските войски в първите дни на войната, но се захранва от украински електропроводи.

Ситуацията е изключително опасна и рискува да предизвика извънредна ситуация„, заяви украинският оператор на атомна енергия „Енергоатом“.

В случай, че последният електропровод бъде прекъснат, централата ще бъде „на ръба на ново спиране на тока, което е сериозно нарушение на условията за безопасна експлоатация на централата„.

На този фон стана ясно, че Съединените щати призовават Украйна да спре атаките срещу руски енергийни съоръжения. Вашингтон предупреждава Киев, че подобни действия могат да доведат до повишаване на световните цени на петрола, както и до ответни мерки от страна на Русия. Новината бе съобщена от британският вестник Financial Times

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!