Ивайло Калфин за бюджета и политическата ситуация в България

от Лазар Лазаров

Политическата криза продължава и спада авторитетът на България като партньор, на който може да се разчита и която гледа на собствените си интереси. Това заяви пред БНР бившият вицепремиер и министър, директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, Ивайло Калфин.

По думите му България е в една перманентна политическа криза от доста време.Спада авторитетът на страната и като партньор, на който може да се разчита и която гледа на собствените си интереси, защото вървят европейски програми, вървят и световни събития, а ние се занимаваме със себе си само“, допълни той.

Той определи политическата ситуация в момента като „буря в чаша вода“:

„В геополитическата и икономическа ситуация, която се развива в Европа, вниманието в България трябва да е другаде“, отбеляза Калфин.

Той заяви, че не е притеснен за състоянието на Бюджета. „По-скоро става дума за предизборна реторика. Не знам как някой от март може да прецени какво ще стане с Бюджета през декември“, поясни бившият вицепремиер .

„Членството в еврозоната не може да бъде политическа цел, за разлика от Шенген. Има много важни икономически процеси, които трябва да се случат и между тях са повишаването на доходите, конкурентоспособността на икономиката и повишаването на производителността на труда. Това трябва да е целта, а не да се фиксираме в една дата за членство“, смята Калфин.

Според него традиционните партии трябва да дават решения. „Бъдещето на България е в активно участие в европейските политики – това ни прави по-силни и ни дава повече възможности“, добави той.

Във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент и нагласите в страните от ЕС, Калфин коментира:

„От проучвания, които се правят във всички европейски страни и излизат преди европейските избори, какво най-много притеснява гражданите на ЕС. Безспорно като приоритет излиза международната обстановка и особено войната в Украйна. След близо 80 години мир след Втората световна война на територията на Европа има война, която хич не е сигурно дали няма да засегне и други държави.

Той подчерта, че отбраната на европейските държави е една тема. „Друга тема е по какъв начин се прави политиката за климатичните промени. … Като че ли в България фокусът е върху други теми, което е малко странно“, смята Калфин.

Източник: БНР

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!