ИТН поискали от ГЕРБ: Отлагане на еврозоната, сваляне на цените на храните, мека позиция за Украйна, за да ги подкрепят

Тошко Йорданов

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС. Това пише Епицентър.бг позовавайки се на източници, близки до ГЕРБ-СДС.

По рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: „Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите“. „Моите уважения, но не може последните и предпоследните формации да диктуват кои ще са експертите в кабинета“.

От партията на Слави Трифонов са поискали:

– да бъде отложено с две години приемането на България в еврозоната;
– настояли са да бъде приет нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване;
– спешно намаляване на цените на хранителните продукти;
– смекчаване на българската позиция за войната в Украйна.

За да подкрепят бъдещо правителство на ГЕРБ-СДС с първия мандат от „Има такъв народ“ са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството.

Заговорило се за слагането на Любомир Каримански за финансов министър и на Александър Николов за министър на енергетиката.

Освен това поискали и предварително обезпечаване за подкрепата си.

Това букално вбесило Борисов, разказват източници от ГЕРБ и взривило и отношенията му с Трифонов, макар публично и двамата да запазват благоприличен тон.

Най-рано в началото на юли България може да има редовно правителство, но ако формациите в парламента не постигнат съгласие за кабинет, то поредните предсрочни избори ще са най-рано на 29 септември.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!