Истанбулската конвенция влиза в сила за ЕС от 1 октомври

На 1 октомври 2023 г. Истанбулската конвенция ще влезе в сила за Европейския съюз, отбеляза днес Европейската комисия. „Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход“, се казва в съобщението, пише БТА.

„Споразуменията, сключени от Европейския съюз, са задължителни за държавите от ЕС и за европейските институции“, посочи по този повод говорител на комисията на пресконференция. „Задълженията по конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство“, поясни той.

Говорителят уточни, че всички държави от Европейския съюз са подписали документа, а досега 21 страни са го ратифицирали. Той допълни, че ЕК разговаря с всички засегнати държави по въпроса за ратификацията. По неговите думи разговорите обхващат също предложението на ЕК навсякъде в ЕС насилието срещу жени и други посегателства, основани на пола, да бъдат обявени за престъпление.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече