Израел мина извънредно на военно правителство

Извънредното правителство беше сформирано в сряда следобед, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху и лидерът на „Национално единство“ Бени Ганц се срещнаха в щаба на ЦАХАЛ в Тел Авив по-рано сутринта, пише Jerusalem Post. Срещата продължи половин час, след което адвокатите, представляващи Ликуд и Националното единство, останаха да доуточняват подробностите.

Като част от сделката Ганц, който е 20-ия началник на Генералния щаб на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) за периода от 2011 до 2015 г., и съпартийците му Гади Айзенкот, Гидеон Саар и още двама души ще положат клетва като министри за времето на войната.

Ганц ще се присъедини към военния кабинет заедно с Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, а Айсенкот и министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер ще бъдат наблюдатели. Едно място ще бъде запазено за лидера на опозицията Яир Лапид, ако той се присъедини към извънредното правителство.

В споразумението се посочва също, че по време на войната в Кнесета (законодателния орган на Израел – бел. прев.) няма да се приемат закони, които не са свързани с войната.

В Израел се появиха широки призиви за извънредно правителство, откакто Нетаняху обяви война на Хамас в събота след масираната им атака срещу Израел същата сутрин. Към Ганц веднага се присъединиха лидерът на опозицията Яир Лапид и лидерът на „Израел Бейтену“ Авигдор Либерман, които заявиха, че биха били готови да се присъединят към извънредно правителство. Членовете на коалицията също изразиха подкрепа за този ход.

През последните няколко дни Нетаняху и Ганц проведоха множество срещи, за да обсъдят подробностите за извънредното правителство, но за да се стигне до него, бяха необходими 5 дни.

Един от спорните моменти е изключването от състава на военния кабинет на министъра на финансите Безалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, което последният не одобри.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!