Експерт предупреждава, че сухопътната операция на Израел няма да приключи скоро

Сухопътната операция на Израел в Ивицата Газа може да не приключи скоро, тъй като страната може да има проблеми в северна посока, където се намира ливанската групировка Хизбула. Военният експерт Василий Дандикин заяви пред „Известия“ на 27 октомври, коментирайки разширяването на сухопътната операция в ивицата Газа, започната от Израелските сили за отбрана Цахал.

„Възможно е да възникнат проблеми в северната посока, където се намира Хизбула. Ако е така, това, според мен, няма да приключи скоро“, посочва Дандикин.

Експертът, говорейки за израелските атаки срещу подземни обекти на Хамас, припомни също, че Цахал обмисля да наводни тунелната система на палестинската групировка или да я напълни с нервнопаралитичен газ с помощта на американските военни.

На 27 октомври Израелските сили за отбрана обявиха разширяването на сухопътните операции в Ивицата Газа с началото на „чист ужас“. Говорителят на Цахал Даниел Хагари отбеляза, че военновъздушните сили интензивно атакуват подземни цели и терористична инфраструктура. Той отбеляза, че сухопътните сили продължават офанзивата си и вечерта.

В същия ден CNN съобщи, че в близост до границата между Израел и Ивицата Газа са изстреляни танкови и артилерийски снаряди. Жители на Ивицата Газа заявиха пред телевизионния канал, че въздушните удари вечерта на 27 октомври са били най-интензивните от началото на ескалацията на конфликта. Al Arabiya съобщи също, че няколко квартала в Ивицата Газа са били подложени на силен израелски обстрел.

Преди това пехота, бронирани машини и инженерни части на израелската армия са навлезли в Ивицата Газа, за да проведат рейд срещу палестинското движение Хамас.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече