Al Jazeera: Израел удари джамия в окупиран бежански лагер на Западния бряг

Израел е нанесъл въздушен удар по джамия в окупирания Западен бряг, като Палестинското министерство на здравеопазването съобщава, че при нападението са загинали най-малко двама души. Израелските военни заявиха, че при удара по джамията Ал-Ансар рано в неделя са убити няколко членове на Хамас и Ислямски джихад, които са използвали сградата като команден център, пише Al Jazeera.

Израелски военнослужещи заявиха, че „терористичните агенти“ са организирали „предстоящо“ нападение и са участвали в няколко нападения през последните месеци. В социалните медии се появиха кадри, на които се виждат тежки щети по джамията, разположена в бежанския лагер Дженин, и медици, които бързат към мястото на инцидента.

Махмуд Ал-Саади, директор на Червения полумесец в Дженин, съобщи по-рано, че при удара е загинал един човек, а други трима са били ранени, предаде палестинската информационна агенция Wafa. Други двама палестинци са били убити и при отделни нападения в Наблус и Тубас, съобщиха от здравното министерство.

Сара Хайрат Сауд от Al Jazeera, която се намира на окупирания Западен бряг, заяви, че ударът в Дженин е изненадал жителите, тъй като Израел сравнително рядко извършва въздушни нападения на тази палестинска територия. „Очевидци разговаряха с нас и казаха, че са видели изтребител в небето, чули са го и след това израелската армия потвърди, че това е въздушен удар“, каза Хайрат на живо от Рамала.

След удара някои жители получиха текстови съобщения на телефона си, в които ги предупреждаваха да не сътрудничат на бригадата Дженин – една от най-големите и популярни групировки в Западния бряг. В съобщенията се казваше също, че децата трябва да останат вътре.

Ударът бе нанесен, след като Израел продължи да бомбардира Газа през нощта и след като военни представители обещаха да засилят въздушните нападения над анклава, за да сведат до минимум рисковете за израелските войски преди очакваната сухопътна офанзива.

Най-малко 55 палестинци са били убити при въздушни удари по анклава през нощта, съобщи правителството на Хамас.

Бежанският лагер Дженин, в който живеят потомци на палестинци, лишени от земята си по време на създаването на Израел през 1948 г., беше в центъра на голяма израелска военна офанзива през юли, при която бяха убити най-малко 14 палестинци.

Палестински официални лица твърдят, че най-малко 90 палестинци са били убити от израелски войници и заселници на окупираната територия след нападенията на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при които според израелски официални лица са загинали над 1400 души.

Според палестински официални лица израелските въздушни удари са отнели живота на повече от 4400 души в Газа.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!