Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН

Във вторник израелски официални лица се нахвърлиха върху генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като той предположи, че подтикът за опустошителното нападение на терористичната групировка Хамас срещу Израел на 7 октомври е продължаващият контрол на еврейската държава върху палестинските територии, а израелският посланик в ООН поиска той да подаде оставка, пише Times of Israel.

„Важно е също така да признаем, че нападенията на Хамас не са се случили във вакуум“, заяви Гутериш на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на войната между Израел и Хамас, която избухна, когато терористичната групировка опустоши израелските погранични общности, убивайки около 1400 души, по-голямата част от които цивилни.

„Палестинският народ е подложен на 56 години задушаваща окупация. Те са свидетели на това как земята им постоянно се разраства от селища и е измъчвана от насилие; как икономиката им е задушена; как хората им са разселени, а домовете им – разрушени. Техните надежди за политическо решение на тежкото им положение изчезват“, каза Гутериш.

Израел евакуира всички селища и военни сили от Ивицата Газа в рамките на изтеглянето през 2005 г. Откакто Хамас пое контрола през 2007 г., Египет, както и Йерусалим, поддържат строга блокада на територията, за да ограничат възможностите на терористичната групировка от нападения. На Западния бряг селищата се разрастват при последователни правителства, а министър-председателят Бенямин Нетаняху многократно твърди, че международно признатата Палестинска власт не е партньор за мир, тъй като в миналото е отхвърлила няколко предложения за такъв.

Гутериш добави, че „оплакванията на палестинския народ не могат да оправдаят ужасяващите атаки на Хамас. И тези ужасяващи нападения не могат да оправдаят колективното наказание на палестинския народ“ – явна препратка към продължаващата кампания на Израел за въздушни удари в Ивицата Газа, при която според представители на Хамас са загинали хиляди хора.

Израел беше възмутен от коментарите на Гутериш. Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан ги нарече „шокиращи“ и поиска генералният секретар да подаде оставка. Външният министър на еврейската държава Ели Коен отмени среща с Гутериш, а наскоро присъединилият се към кабинета на Нетаняху министър Бени Ганц нарече ръководителя на ООН „апологет на терора“.

„Генералният секретар на ООН, който проявява разбиране към кампанията за масови убийства на деца, жени и възрастни хора, не е подходящ да ръководи ООН. Призовавам го незабавно да подаде оставка“, написа Ердан в социалната мрежа X. „Няма никакво оправдание или смисъл да разговаряме с онези, които проявяват състрадание към най-ужасните зверства, извършени срещу гражданите на Израел и еврейския народ. Просто нямам думи.“

Ердан заяви, че забележките са били „ужасни“ и „напълно откъснати от реалността в нашия регион“. „Тъжно е, че човек с такива възгледи е начело на организация, възникнала след Холокоста. Наистина е неразбираемо.“, каза той.

Външният министър Коен, който беше заминал за Ню Йорк, за да участва в срещите по въпросите на войната, съобщи в социалната мрежа X, че отменя планираната среща с Гутериш. След случилото се на 7 октомври, пише той, „няма място за безпристрастен подход. „Хамас“ трябва да бъде изтрита от лицето на земята.“

Ганц, който наскоро се присъедини към правителството като член на тесния военен кабинет, наблюдаващ военните действия, също отправи остри думи, като написа в X: „Мрачни са дните, когато Генералният секретар на ООН оправдава терора. Абсолютно нищо не може да оправдае избиването на невинни цивилни“, пише той. „Сега е моментът да застанем от правилната страна на историята или да бъдем съдени от нея. Апологетите на терора не могат да говорят от името на света.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!