Израел предупреди жителите на град Рафах да се евакуират!

Израелската армия призова жителите на Газа, намиращи се в източната част на град Рафах, да се насочат към „разширените хуманитарни зони“, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА. 

„Армията подканва жителите на източната част на Рафах да се насочат към разширените хуманитарни зони“, се казва в комюникето на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Според ООН в Рафах се намират около 1,2 милиона жители на Газа, повечето от които са разселени от боевете в други част и на ивицата, припомня АФП.

„В съответствие с одобрението на правителството, текущата оценка на ситуацията ще ръководи постепенното придвижване на цивилните от посочените райони към хуманитарните зони“, се казва в изявление на ЦАХАЛ, публикувано в Телеграм.

Израелските въоръжени сили определиха евакуацията като „временна“ и добавиха, че призивите за преместване ще бъдат „разпространени чрез листовки, СМС съобщения, телефонни обаждания и медийни предавания на арабски език“.

„ЦАХАЛ ще продължи да преследва „Хамас“ навсякъде в Газа, докато всички държани в плен заложници не се върнат у дома“, се казва още в изявлението.

Говорител на израелските въоръжени сили подчерта на пресконференция, че евакуацията на цивилни е част от „операция с ограничен мащаб“ за унищожаването на „Хамас“, отбелязват Ройтерс и АФП.

По-рано израелското армейско радио съобщи, че въоръжените сили евакуират палестински цивилни от Рафах.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!