Наргес Мохамади е тазгодишната носителка на Нобеловата награда за мир

Иранската боркиня за правата на жените Наргес Мохамади е тазгодишната лауреатка на Нобелова награда за мир.

Тя е отличена „за борбата си срещу потисничеството на жените в Иран и за борбата си за насърчаване на човешките права и свободата за всички“. Това заяви Берит Райс-Андерсен, ръководител на Норвежкия нобелов комитет в Осло по време на оповестяването на носителя на най-престижната от нобеловите награди.

51-годишната Наргес Мохамади, която понастоящем се намира в затвора „Евин“ в Техеран, е иранска писателка, активистка за правата на човека и заместник-директор на Центъра за защита на правата на човека.

В момента Мохамади изтърпява множество присъди, с обща продължителност 12 години, последната от които е за „разпространение на антидържавна пропаганда“, и в резултат на решението получава наказание от 154 удара с камшик.

Но през последното десетилетие Мохамади е влизала и излизала от затвора заради активната си дейност и работата си за премахване на смъртното наказание в Иран и за кампаниите за правата на жените.

През 2022 г. тя е съдена само пет минути, преди да получи присъда от осем години затвор и 70 удара с камшик.

Мохамади е 19-ата жена, носител на Нобелова награда за мир.

Освен престижа, Нобеловата награда за мир е подплатена и със солидно финансово изражение. Към настоящия момент това са 11 милиона шведски крони или около 1,85 млн. лева.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече