Ирански съд осъди САЩ да платят 420 млн. долара обезщетение на жертвите на операцията за спасяване на заложници през 1980 г.

В четвъртък съдът в Техеран постанови САЩ да изплатят обезщетение в размер на 420 млн. долара на 14 иранци, засегнати от провалената през 1980 г. американска военна операция за спасяване на 52 американци, взети за заложници по време на иранската революция през предходната година, предаде Анадолската агенция.

Според иранската държавна телевизия Съдът по международни отношения в столицата Техеран е постановил решение в полза на лицата, засегнати от американската операция „Орлов нокът“, като е разпоредил САЩ да платят материални, морални и наказателни обезщетения.

Вашингтон е осъден да плати 420 млн. долара обезщетение на 13 души, оцелели при операцията през 1980 г., на техните наследници или роднини, както и на един човек, за когото се твърди, че е бил взет за заложник от американските сили по време на операцията.

Иран, който понастоящем е подложен на множество американски и международни санкции заради ядрената си програма и други проблеми, не поддържа дипломатически отношения със САЩ от 1980 г., след като ирански революционери щурмуват посолството и вземат американците за заложници, и е малко вероятно САЩ да се подчинят на заповедта на иранския съд.

През април 1980 г. САЩ започват операция за спасяване на служителите на посолството, взети за заложници през февруари 1979 г., по време на революцията, която сваля шах Мохамед Реза Пахлави, владетел на страната и съюзник на САЩ.

Операцията, наречена „Орлов нокът“, се проваля поради пясъчна буря в иранската пустиня Табас и редица технически проблеми, с които се сблъскват американските сили.

Авария по време на презареждане с гориво води до експлозия на самолет C-130 Hercules и хеликоптер, в резултат на което загиват осем американски войници.

Операцията е поръчана от тогавашния президент на САЩ Джими Картър, който вече е на 99 години и се намира в хоспис, и се посочва като един от факторите, довели до победата на Роналд Рейгън на президентските избори през ноември 1980 г.

Заложниците са освободени през януари 1980 г., минути след като Рейгън полага клетва като наследник на Картър.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!