Хаменей: Врагът ни е враг и на иракския, ливанския и египетския народ. Иран обединява държавите в региона срещу Израел?

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

Хаменей: Врагът на иранския народ е враг и на иракския, ливанския и египетския народ

В своите проповеди на петъчната молитва иранският духовен и върховен лидер аятолах Хаменей е подчертал важността на мюсюлманското единство, заявявайки, че ако мюсюлманите се обединят, те могат да победят враговете си. Това пише информационната агенция на Ислямската република IRNA в обзорен материал. От разпространените кадри в социалните мрежи стана видно, че десетки, дори стотици хиляди иранци се стекоха на откритата молитва на аятолаха си. 

„Хаменей подчерта, че врагът на иранския народ е враг и на иракския, ливанския и египетския народ, като подчерта, че техният враг е един и същ“, пише агенцията.

КритичноБГ обръща внимание, че думите на върховния лидер на персите могат да се тълкуват като заявка за обединение на няколко мюсюлмански народа срещу Израел. До този момент съпричастност към трагедията на палестинците беше декларирана на политическо ниво. Убедеността в думите на аятолах Хаменей би могла да се тълкува в посока на по-солидно обединение, което минава отвъд политическите заявки. Редица ирански политици тръгнаха на спешни международни рейдове в района през послединте 48 часа.

Позовавайки се на операцията „Бурята Ал Акса“, аятолах Хаменей я нарече „законен и международен ход и потвърждава правотата на действията на палестинците“, добавя IRNA

„Той осъди престъпленията, извършени от израелския режим и заяви, че всеки народ има право да защитава страната и територията си срещу агресори.“

Освен това аятолах Хаменей похвали неотдавнашната антиизраелска операция на въоръжените сили на страната, описвайки я като законен и легитимен ход. Той подчерта, че те (Иран) нито се бавят, нито бързат да изпълнят своя дълг.

Аятолах Хаменей, духовен лидер на Иран

Аятолах Хаменей, духовен лидер на Иран

Позовавайки се на неавтентичния и нестабилен характер на ционисткия режим, аятолах Хаменей подчерта, че този режим никога няма да надделее над Хамас и Хизбула. Той наблегна, че злият и фалшив ционистки режим е успял да оцелее само с подкрепата на Съединените щати и това няма да продължи дълго. Днес самата престъпна ционистка банда постепенно стигна до заключението, че никога няма да победи Хамас и Хизбула, добави той„, заключва IRNA.

Междувременно стана ясно намерението на Иран ще унищожи „цялата енергийна инфраструктура на Израел, електроцентрали, рафинерии и газови полета, ако направи грешка“. Това е заявил старши служител на Корпуса на Революционната гвардия, която е на пряко подчинение на аятолах Хаменей. Думите му са цитирани от профила в Х, бившата социална мрежа Iran Observer Iran Observer.

В същия акаунт бяха цитирани още думи на аятолах Хаменей, спестени от националните медии:

„Действието, предприето от нашите въоръжени сили, беше само малко действие в сравнение с престъпленията, които израелският режим е извършил“ „Ако е необходимо, в бъдеще, ще ударим отново израелския режим’

Междувременно посланикът на Ислямската република в Руската федерация Казем Джалали заяви, че ударите на Иран срещу Израел са бяха успешни.

„Те казаха, че имат (системата за противоракетна отбрана. – Ред.) „Железен купол“. И видяхме, че този „Железен купол“ се оказа пълен с дупки: като мрежа, като гевгир“, каза той по телевизионния канал „Россия 24“ . Той също така отбеляза, че Израел няма да спечели сухопътна операция срещу Ливан.

Иранският президент Масуд Пезешкиан се позова на факта, че иранци и мюсюлмани са живели заедно от хиляди години с общи обичаи, култура и традиции и това е било и ще бъде най-важният фактор за поддържането на „ни заедно“, пише ИРНА

В четвъртък вечерта, в последната част от посещението си в Катар, президентът Пезешкиан се срещна с ирански емигранти в Катар.

Той каза, че е много нелепо режим, чиято самоличност е от 70 години престъпност и агресия, да идва да дава съвети на иранците.

„Нашето намерение да пътуваме до различни страни, особено до съседните държави, е да укрепим хармонията, единството и сплотеността“, каза иранският президент. КритичноБГ обръща внимание, че думите на президента на Иран са в съзвучие с изразеното мнение на аятолах Хаменей за обединение на арабските страни в региона срещу Израел.

„В моите разговори с емира на Катар аз също подчертах, че неприятностите, които ционисткият режим носи на хората в региона днес, се дължат на съществуването на различия и фракции между нас“, добави той.

Иран изпрати съобщение до Съединените щати чрез Катар, заявявайки, че повече няма да се придържа към политиката на „едностранно сдържане“ след неотдавнашната атака срещу Израел. Това съобщи телевизионният канал Ал Джазира, позовавайки се на високопоставен ирански служител. Според него Иран вече не смята за необходимо да ограничава действията си, ако те не отговарят на интересите на националната сигурност на Ислямската република.

Същевременно стана ясно, че в четвъртък късно вечерта Израел нанесе мощен въздушен удар срещу централата на разузнаването на Хизбула в южните предградия на Бейрут.

Според Ynet при атаката са използвани 73 тона експлозиви, което показва мащаба на операцията. Според източници целта на удара може да са ключови фигури от групировката, включително потенциалният наследник на лидера на Хизбула Хасан Насрала.

Израелските власти не са потвърдили официално подробностите за атаката, но е известно, че операцията е била насочена срещу стратегически важни цели на Хизбула, които отдавна са цели на израелските военновъздушни сили. Ударът по щаба на разузнаването на групировката беше една от най-мощните операции в продължаващия конфликт между Израел и ливанската Хизбула.

Местни източници съобщават за сериозни щети в района на атаката. Експлозията е била толкова силна, че последиците от нея са били усетени на значително разстояние от епицентъра, предизвиквайки паника сред жителите на предградията на Бейрут. Все още обаче няма официални данни за броя на жертвите или загиналите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!