Иран още повече втвърди тона към Израел, ако направи „нова грешка“

Иран и Израел - конфликт. Илюстративно изображение

Иран ще отговори до секунди, ако Израел направи нов опит да атакува негова територия. Това съобщи във вторник, 16 април, заместник-ръководителят на иранското външно министерство Али Багери Кани. Според него в случай на израелска атака Техеран ще нанесе много по-мощен удар на еврейската държава в сравнение с този преди дни.

„Ако Израел се опита да докосне иранска земя, определено ще получи много по-силен удар в сравнение с предишния. Ако направи нова грешка, отговорът ще бъде силен и незабавен и ще се измерва не в дни или часове, а в секунди“, цитира думите му агенция ИРНА.

Припомняме, че Иран атакува Израел с дронове и балистични ракети на 13 април в отговор на израелски удар срещу консулството на Ислямската република в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отбеляза, че иранската атака е била успешно отблъсната. По-късно стана известно, че Израел възнамерява да създаде регионална коалиция срещу заплахата от Иран.

Израелският президент Исак Херцог на свой ред заяви, че нападението е обявяване на война. CNN, позовавайки се на източник, съобщи, че Израел все още не е взел окончателно решение как да отговори на иранската атака. Беше отбелязано, че израелското военно ръководство е изправено пред избор: или да нанесе мощен ответен удар, или да вземе по-информирано решение.

В същото време Белият дом заяви, че въоръжените сили на САЩ не възнамеряват да участват в ответна военна операция срещу Иран, ако тя бъде започната. Освен това, както пояснява Ройтерс, президентът на САЩ Джо Байдън лично предупреди Нетаняху, че „САЩ няма да участват в контранастъпление срещу Иран, ако Израел реши да отмъсти за масивна атака с дрон и ракети срещу израелска територия през нощта“.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!