Иран обявява промяна в ядрената си доктрина в петък? Колко близо е до създаване на атомна бомба?

Дни или години делят Техеран от свое ядрено оръжие?

Иран, ядрени оръжия. Илюстративно изображение

Иран ще обяви промяна в ядрената си доктрина този петък?

Според ирански източници аятолах Али Хаменей, върховният лидер на Иран, може да направи важно изявление във връзка с евентуална промяна в ядрената доктрина на страната този петък. Тази потенциална промяна може да се окаже повратна точка в политиката на Иран и да окаже значително въздействие върху регионалната сигурност и международните отношения. Това пише Avia, позовавайки се на медии от Близкия Изток, но не дава достатъчно конкретика по темата.

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан и върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей

Преводът на тази новина означава, че Техеран може да преразгледа ангажимента си в международен план да не създава ядрено оръжие, на фона на ескалиращия конфликт в региона, в който Иран беше въвлечен. Освен това през последните 24 часа в редица световни новинарски издания бяха публикувани коментари, че е много вероятно Израел да удари ядрени обекти в Иран, като в отговор на ракетния бараж на Техеран, който проби без особени затруднения превърнатия в легенда Железен купол на еврейската страна.

Иранска хиперзвукова ракета

Иранска хиперзвукова ракета

Независимо, че официален Тел Авив да твърди, че над 90% от ракетите са били прихванати и унищожени от ПВО системите им разпространените многобройни видеоматериали показват съвсем друго, че успеваемостта за прихващане е била под половината. Същевременно Техеран твърди обратното, че 90% от свръхзвуковите му ракети са пробили Железния купол.

Истината е някъде по средата, но процентите нямат никакво значение на фона на развенчания дългогодишен мит за ефективността на ПВО-системата на Израел.

Към този момент няма ясни доказателства, дали ислямската република има създадено ядрено оръжие или не. Техеран отрича пред международната общност да има такова.

Всяка промяна в курса на ядрената програма на Иран ще повлияе на по-нататъшните му отношения с международни организации като ООН и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В същия контекст иранската осведомителна агенция IRNA публикува многозначителна новина също без особена конкретика, но достатъчна, за да е красноречив намек към Запада за промяна на курса в ядрената му доктрина. (Този похват е често срещан в арабската дипломация). В нея се казва, че предстои среща между президента на Иран Масуд Пезешкиан и генералния директор на Международната агенция за атомна енергия МААЕ Рафаел Гроси. Агенцията се позова не на кой да е, а на шефа на ядрената програма на Иран.

Атомна бомба, симулирано изображение от Изкуствен интелект

Атомна бомба, симулирано изображение от Изкуствен интелект

„Мохамад Еслами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран, каза пред репортери в сряда, че такава среща се нуждае от координация и ще се проведе по протокол. По отношение на потенциален кръг от ядрени преговори, които вече бяха спрени, Еслами заяви, че иранското външно министерство следи тези преговори, като се фокусира върху премахването на санкциите (срещу страната). След години на интензивни преговори между Иран и шест световни сили – САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай, Русия и Германия – двете страни постигнаха ядрено споразумение през юли 2015 г.“

Еconomic Тimes пише, че всеки израелски удар срещу ирански ядрени обекти може потенциално да бъде опасен, „тъй като ядрените способности на Иран не са напълно известни, въпреки че той отрича, че има ядрено оръжие. Всички подобни удари от страна на Израел могат да предизвикат подобни удари от страна на Иран.“

Техеран, столицата на Иран

Техеран, столицата на Иран

Тъй като ядрената му сделка от 2015 г. с големите сили се разпадна през годините, Иран разшири и ускори ядрената си програма, намалявайки времето, което ще му е необходимо за изграждане на ядрена бомба, ако реши да създаде, въпреки че отрича да върви в подобна посока.

Сега Иран обогатява уран до 60% чистота и има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако той бъде дообогатен ще има достатъчно суровина за ядрено оръжие.

„Това означава, че така нареченото „време за пробив“ на Иран – времето, което ще му е необходимо, за да произведе достатъчно „оръжеен уран“ за ядрена бомба – е близо до нула, вероятно въпрос на седмици или дни“, пише Еconomic Тimes

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

През юли държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в прав текст каза, че Иран е „готов да произведе делящ се материал, необходим за производството на ядрени оръжия, в рамките на една или две седмици“. В доклада на Международната агенция за атомна енергия се посочва, че към 17 август Иран разполага със 164,7 кг уран, обогатен до 60%.Това е с 22,6 кг повече от последния доклад на МААЕ от май. Обогатеният до 60 % уран е само на кратка техническа крачка от нивата на обогатяване за оръжия от 90 %.

Значително по-оптимистично звучение има днешната новина в The New York Times, според която – „ядрени експерти казаха в сряда, че на Иран ще са необходими не седмици, за да направи ядрено оръжие, а месеци и вероятно дори година.“

Днес американското издание Axios пише, че президентът на САЩ Джо Байдън е заявил, че няма да подкрепи Израел да удари ядрените съоръжения на Иран.

Джо Байдън, президент на САЩ

Джо Байдън, президент на САЩ

Същевременно администрацията му подкрепяла израелския военен отговор срещу Иран. Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл заяви, че САЩ искат да се уверят, че отговорът на Израел „няма да доведе до превръщането на ситуацията от „изолирани удари в продължителни военни действия, които ще застрашат не само израелските, но и нашите стратегически интереси“.

Това изявление е в духа на поговорката „вие сте ни важни, но ние сме си по-важни“.

Според новина на Reuters по темата също от днес, ядрената програма на Иран е разпръсната на много места. „Докато заплахата от израелски въздушни удари е надвиснала от десетилетия, само някои от обектите са построени под земята.

Съединените щати и ядреният надзорен орган на ООН смятат, че Иран е имал координирана, тайна програма за ядрени оръжия, която е спрял през 2003 г. Ислямската република отрича да е имала такава или да планира да има такава“, пише още информационната агенция.

В заключение, КритичноБГ обръща внимание, че въпросът отдавна не е, дали Иран ще създаде ядрено оръжие, а кога и нагнетяването на ситуацията в региона може да доведе до ядрен Армагедон!

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!