Иран обяви готовност за масирана атака срещу Израел с хиляди ракети

Израел обеща опустошително отмъщение

Ирански свръхзвукови ракети

Иран обяви готовността си да започне масирана атака срещу Израел с хиляди ракети

Иран приключи подготовката за изстрелване на хиляди ракети по военните и икономически центрове на Израел. Това заяви помощник-командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, като подчерта, че в близко бъдеще може да бъдат нанесени мащабни удари. Според него неотдавнашната операция на Иран срещу Израел е била стратегическа стъпка, която е поставила основите за последващи разрушителни атаки.

Помощник-командирът отбеляза, че Иран внимателно се е подготвил за тези атаки, а сегашното ниво на готовност на ракетните подразделения им позволява да поразяват ключови цели в Израел. Военните и икономически центрове на Израел се считат за приоритетни цели, което може да доведе до сериозни последствия както за отбранителните способности на страната, така и за нейната инфраструктура.

Бойци от Хизбула

Бойци от Хизбула

Той също така подчерта в изявлението си, че командната структура на Хизбула, ливанската шиитска организация, тясно свързана с Иран, е била напълно преструктурирана. Това й позволи да постигне най-високо ниво на бойна готовност и мощ. В случай на конфликт Хизбула ще може бързо да подкрепи Иран, оказвайки натиск върху Израел от север.

Изявлението на високопоставен служител на Иранската революционна гвардия идва на фона на продължаващото напрежение между Иран и Израел. Двете страни редовно обменят заплахи и се борят индиректно чрез регионални съюзници като Хизбула и други групировки. Неотдавнашните операции на Иран се възприемат като сигнал за неговата готовност да предприеме по-големи действия срещу Израел.

От своя страна Израел отдавна смята ракетната програма на Иран за една от основните заплахи за своята сигурност. Тел Авив многократно е заявявал готовността си да нанесе превантивни удари по ирански цели, ако има заплаха от пряка атака. В тази връзка заплахата от изстрелване на хиляди ракети става още един елемент на ескалация в и без това взривоопасната ситуация в Близкия изток.

Вчера премиерът на Израел Бенямин Нетаняху проведе телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън за първи път от близо 50 дни, тъй като Ерусалим има за цел да координира действията си с Вашингтон относно отговора си на атаката с балистични ракети на Иран миналата седмица, предаде Times of Israel

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху с президента на САЩ Джо Байдън

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху с президента на САЩ Джо Байдън

Израел обеща опустошително отмъщение, но Байдън – който насочи американските сили да помогнат за осуетяване на атаката – изрази противопоставяне на насочването към ядрени или петролни обекти на Иран. Нетаняху забрани своя министър на отбраната Йоав Галант да лети до САЩ за срещи с висши служители на администрацията, докато не разговаря с Байдън„, добавя медията.

Президентът на САЩ отдавна е разочарован от начина, по който Нетаняху се справя с войната в Газа, както и от бойните действия на Израел в Ливан, оплаквайки се от липсата на стратегия за това как да доведе конфликта до края„, признава Times of Israel.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Междувременно военният министър на Израел Йоав Галант се зарече в четвъртък, че ударът на на страната му срещу Иран ще бъде „смъртоносен, прецизен и особено изненадващ“. Говорейки по време на посещение в разузнавателно звено 9900 на IDF – звено, което събира разузнавателна информация за войната – Галант каза, че Иран „няма да разбере какво се е случило с него или как“.

Той допълни, че ударът на Иран миналата седмица е бил „агресивен, но те са се провалили, защото са били неточни“. Галант добави, че цялата израелска система за сигурност, от войника на място до министър-председателя, е била в синхрон около удара срещу Иран: „Цялата командна верига е в съответствие и е фокусирана около този проблем.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!