Иран към мюсюлманските страни: Износът на петрол и храни за Израел трябва да бъде прекратен

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова мюсюлманските държави да прекратят износа на петрол и храни за Израел, като поиска прекратяване на бомбардировките на Ивицата Газа, съобщиха държавните медии в страната цитирани от Ройтерс.

„Бомбардировките над Газа трябва да спрат незабавно. Износът на петрол и храни за ционисткия режим трябва да бъде прекратен“, заяви Хаменей пред група студенти в Техеран, според иранските държавни медии.

Иранските духовни управници предупредиха Израел за ескалация, ако не прекрати агресията срещу палестинците, а властите посочиха, че подкрепяните от Техеран пълномощници в Близкия изток са готови да действат.

Подкрепата на палестинската кауза е политически стълб на Ислямската република след Ислямската революция от 1979 г. и начин, по който шиитската мюсюлманска теокрация превръща Иран в лидер в мюсюлманския свят.

Хаменей, най-висшият ирански авторитет, заяви, че Съединените щати са съучастници в „последните престъпления на Израел срещу палестинците“.

„Ислямският свят не бива да забравя, че в решаващия въпрос за Газа тези, които застанаха срещу потиснатата палестинска нация, бяха САЩ, Франция и Великобритания“, каза Хаменей под скандирания „Смърт на Израел“ и „Смърт на Америка“.

Израел, който Техеран отказва да признае, отдавна обвинява иранските духовни управници, че подклаждат насилието, като доставят оръжия на Хамас. Техеран твърди, че оказва морална и финансова подкрепа на групировката, която контролира Ивицата Газа.

„Едно от безсрамните действия на Запада е да обвинява палестинските бойци в тероризъм“, заяви Хаменей.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!