Сплашват студенти в Харвард заради позицията им за войната в Израел

В сряда близо до кампуса на Харвард се движеше камион с билборд, на който бяха изписани имената и снимките на харвардските студенти, чиито организации са подписали декларация, обвиняваща Израел за смъртоносните атаки на Хамас, съобщава CNN.

Камионът се появи дни след като Харвардските групи за палестинска солидарност, коалиция от студентски групи в Харвард, по-рано през седмицата публикуваха изявление, в което смятат, че „израелският режим е изцяло отговорен за бедственото положение на насилието“ след атаките на Хамас, при които загинаха над 1200 израелци и повече от 25 американски граждани. Повече от 1400 души в Ивицата Газа също са убити, откакто Израел започна да нанася удари по Газа след атаката на Хамас.

Консервативна организация с нестопанска цел заяви, че е организирала камиона с виртуалните билбордове с имената и изображенията на студентите под банер, който гласи: „Водещи антисемити в Харвард“. Тя публикува имената им онлайн. CNN не е проверила по независим начин дали посочените студенти са свързани с писмото.

Президентът на групата заяви в публикация в X, че групата „премахва имената на студентите от групите, които са се оттеглили, но също така добавя нови имена на всеки час“.

Хилел, еврейската студентска организация на университета, осъди камиона с билборда и опитите за сплашване на подписалите писмото.

„Харвардският Хилел категорично осъжда всички опити за заплашване и сплашване на подписалите изявлението на Комитета за солидарност с Палестина, включително и на камиона в кампуса, на който са изложени имената и лицата на студентите, свързани с групите, които са го подписали“, се казва в изявлението на организацията, публикувано на нейния уебсайт.

„Ние ще продължим да отхвърляме изявлението на Комитета за солидарност с Палестина по най-категоричен начин – и ще изискваме отговорност за тези, които са го подписали“, се добавя в изявлението. „Но при никакви обстоятелства тази отговорност не трябва да се разпростира върху публично сплашване на отделни лица.“

Харвардският учен по право Лоурънс Триб също разкритикува опитите за разобличаване на студентите, като заяви в имейл до CNN, че назоваването и публичното порицание на студентите, е „много по-опасно, отколкото полезно“.

Злонамереното публикуване на лична информация, като например домашни адреси или телефонни номера, е тактика, използвана от крайно десни групи в продължение на години за сплашване на палестински активисти и съюзници, за да ги накарат да мълчат, твърди настоящ студент от Харвард, който е от палестински произход и говори пред CNN при условие за анонимност.

Вследствие на нарастващата реакция поне 8 от първоначално подписалите 34 харвардски студенти са оттеглили подписа си от изявлението, според вестника на учащите се „Харвард Кримсън“.

Отказът на шепа студентски групи идва и след като милиардерът и изпълнителен директор на хедж фонд Бил Акман и няколко други бизнес лидери поискаха от Харвардския университет да разкрие имената на подписалите се студенти, за да знаят да ги наемат.

В публикация в социалната мрежа X в сряда известният икономист и бивш президент на Харвард Лари Съмърс, който разкритикува изявлението, добави, че сега „не е моментът, в който е конструктивно да се очернят отделни хора. Моля всички да си поемат дълбоко дъх“. „Много от членовете на тези групи никога не са виждали изявлението, преди да бъде публикувано. В някои случаи одобряващите не са разбирали какво точно одобряват. Вероятно някои от тях са били наивни и глупави“, пише той.

„Ние не одобряваме и не пренебрегваме сплашването. Не оправдаваме и не пренебрегваме заплахите или актовете на тормоз или насилие“, казва изпълнителния вицепрезидент на Харвардския университет Уаник Уиник. Тя допълни, че полицейското управление на Харвардския университет е „засилило присъствието си по отношение на сигурността в кампуса и продължава да следи онлайн активността за потенциална конкретна заплаха за общността на кампуса или за отделни лица в него“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!