Iran International: Президентът на Иран умолява Хаменей да избягва война с Израел

Новоизбраният президент на Иран Масуд Пезешкиан е умолявал върховния лидер Али Хаменей да се въздържа от нападки срещу Израел, предупреждавайки за разрушителното им въздействие върху президентството му, твърдят запознати източници, пожелали анонимност. Това пише в ексклузивен материал Iran International.

При неотдавнашна среща с Хаменей президентът Пезешкиян е умолявал 85-годишния лидер Хаменей да предотврати всякаква пряка иранска атака срещу Израел, за да се избегне ескалиране на напрежението в нежелана война, твърдят информираните източници на Iran International. Този потенциален конфликт, предупредил Пезешкиян, може сериозно да наруши неговото президентство и да доведе до значителни проблеми.

Пезешкиян е предупредил, че едно последващо решение на Израел да предприеме остра ответна атака срещу националната инфраструктура и енергийните ресурси на Иран може да осакати иранската икономика и потенциално да доведе до колапс на страната.

Въпреки сериозните предупреждения, твърдят източниците, Хаменей е останал неангажиран към призивите на президента по време на заседанието, като нито е подкрепил, нито се е противопоставил на опасенията на Пезешкиан.

Пезешкиан предупредил също така за реториката и действията на висшите военни командири, които могат да въвлекат страната във война, като отбелязал, че е изправен пред непрестанен натиск от страна на фракции в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, които изискват силен военен отговор срещу Израел, независимо от значителните социални и икономически разходи, свързани с това.

Президентът заявил, че противопоставянето му на военните действия се дължи на защитата националния интерес, а не на липса на познания или опит в областта на сигурността и военните въпроси, както твърдят хардлайнерите. Той подчертал още, че започването на война с Израел би направило невъзможно икономическото възстановяване и преодоляването на и без това дълбокото разделение между ръководството Ислямската република и нейните граждани, като сериозно би навредило на международния авторитет на Иран, от чието подобряване страната отчаяно се нуждаела.

В понеделник главният командир на Корпуса Хосейн Салами заяви, че

Израел ще си вземе поука, след като получи „суровия отговор“ на Иран.

Иранските власти също така заявиха на арабските страни, че страната вече не се интересува дали нападението ѝ срещу Израел ще предизвика тотална война в Близкия изток, се казва в новина на The Wall Street Journal.

Миналата седмица близък сътрудник на Пезешкиян заяви пред The Telegraph, че пропускът в сигурността, довел до убийството на Исмаил Хания в Иран, „може да е бил умишлен опит на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КСИР) да навреди на репутацията на новия президент.

„Нито един здрав разум не може да приеме, че това се е случило случайно, особено в първия ден на Пезешкиян на поста“, каза той. „Може да се наложи той да започне война с Израел още в първите дни на мандата си и всичко това е заради КСИР“.

Същевременно личният призив на президента за сдържаност контрастира с публичните му изявления, в които той потвърждава правото на Иран да отговори на убийството на Хания от Израел, въпреки че до голяма степен избягва да използва подстрекателски език и дори

заяви пред световните лидери, че Техеран не се стреми към ескалация.

По време на срещата си в понеделник с висшия руски служител по сигурността Сергей Шойгу Пезешкян заяви, че „Иран в никакъв случай не се стреми да разшири обхвата на кризата в региона, но този режим (Израел, бел. Критично) със сигурност ще получи отговор за своите престъпления и арогантност“.

Шойгу беше на посещение в Техеран, за да предаде на иранските власти посланието на Владимир Путин за деескалация.

В сряда иранският президент също така каза на френския си колега Еманюел Макрон, че „Иран си запазва правото да даде подходящ отговор“ на убийството на Исмаил Хания от Израел, без да повтаря остро формулираните изявления на върховния лидер и военните власти на Ислямската република.

По време на неотдавнашната си среща с Хаменей новоизбраният президент е подчертал значението на „доверието на гражданите в избраните от тях представители“, като е изтъкнал ниската избирателна активност на последните президентски избори като показател за дълбоко вкоренено недоверие, посочват източниците на Iran International.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!