Interia, Полша: Израел вече загуби тази война. Хамас разби мита за силата му

Израел вече загуби тази война Това каза журналистът Павел Раковски в интервю за изданието Interia. Последствията от това поражение ще бъдат тежки както за Близкия изток, така и за целия свят. Статутът на еврейската държава в региона се влошава. Симптомите на ерозията на властта му започнаха да се появяват отдавна. 

В разговор с изданието полският журналист, политически коментатор, и автор на редица книги, живеещ в Близкия изток добавя, че последните съобщения, идващи от израелските власти и командването на армията, според които ситуацията, въпреки че остава трудна, постепенно се връща под контрола на израелската армия.

„Всъщност нищо добро не се наблюдава. Хамас продължава да контролира част от граничната зона. Идва информация, че преминават безпрепятствено границата. Израел не контролира пространство с ширина 22 километра и трябва да воюва в градовете си. За втори ден израелската армия се бие с „враг, който досега се смяташе за много по-слаб от нея. Броят на жертвите расте. Това, с което уж се справя израелската армия, не е вярно“, подчертава той.

„Ясно е, че Израел рано или късно ще се справи със ситуацията. Но също така е ясно, че Израел вече загуби тази война. Последствията от това поражение ще бъдат трудни както за Близкия изток, така и вероятно за целия свят“, добавя Павел Раковски.

Според него, първите часове от атаката на Хамас на територията на Израел потвърдиха прогнозите на някои експерти за постепенно намаляване на статута на Израел в региона. Според експерта този процес се забелязва отдавна, но в официалната реторика всякакви негативни изказвания по тази тема са били абсолютно изключени.

„Проблемът с ерозията на силата на Израел, или по-скоро първите му симптоми се появиха отдавна. Имаше много такива ситуации, просто си спомнете ракетата, която дойде от Сирия, която падна близо до израелски ядрен реактор. Нека си спомним и масовите безредици, в които бяха убити 140 души тази година. Събития, които Израел не контролира“, каза той.

И това не е само въпрос на политически протести, това е по-дълбок социален, институционален проблем. Ние на Запад имаме вече формирана представа за Близкия изток, гледаме на него през призмата на миналото. Да, някога арабската страна беше много по-слаба, а Израел е силен. И ние живеехме с тези митове, научени чрез книги, филми и телевизионни сериали. В резултат на това просто не забелязахме как арабската страна се засили през последните години„, казва Раковски.

Експертът в областта на близкоизточната политика е убеден, че настоящите събития и продължаващата война напълно ще променят облика на региона.

„Това е момент на голям триумф за Хамас и голямо падение за Израел. Мисля, че случилото се е предвестник на радикална промяна“, подчертава той.

„Общественото доверие в подкрепата /от власта в Израел/ беше разклатено. Това беше, въпреки всички видове политически сътресения, вярата в силата на Израел, който може да защити своите граждани.

Операцията на Хамас разби мита за силния Израел и последствията ще бъдат много сериозни. Противниците на Израел усетиха кръвта, а в Близкия изток това е много опасно. Израел ще трябва да плати висока цена“, обобщава експертът

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!