Индия изстреля ракета към Слънцето

Индия успешно изстреля автоматичната станция за слънчеви изследвания Aditya-L1. То беше излъчено на уебсайта на Индийската организация за космически изследвания.

Polar Satellite Launch Vehicle със станцията на борда беше изстреляна от националния космодрум на остров Шрихарикота в Бенгалския залив. Това е първата широкомащабна експедиция за изследване на Слънцето, организирана от Индия.

Космическият апарат ще бъде поставен в околослънчева орбита в района на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя на разстояние около 1,5 милиона километра от Земята. Ракетата има нужда от 125 дни, за да достигне въпросното разстояниие.

Станцията разполага със седем системи за изследване на параметрите на Слънцето. Те ще изследват потока от частици, идващи от звездата, магнитното поле, слънчевата фотосфера, както и колебанията на слънчевата радиация и други параметри.

Информацията ще бъде изпратена обратно на Земята, като се очаква потокът от данни да бъде значителен. Апаратът ще изпраща около 1440 изображения на ден до наземна станция за анализ.

Очаква се Aditya-L1 да работи в космоса в продължение на пет години.

На 23 август индийският космически кораб „Чандраян-3“ стана първата космическа станция на южния полюс на Луната. Досега тази част от естествения спътник на Земята не е била задълбочено проучена.

„Чандраян-3“ е изстрелян от индийски космодрум на 14 юли. на 31 юли космическият апарат успешно навлезе в окололунна орбита.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!