Индия вече ще е с друго име…

Воденото от Нарендра Моди правителство вероятно ще внесе резолюция за промяна на официалното име на Индия на „Бхарат“ по време на специалната сесия на парламента, насрочена за 18-22 септември, съобщава Times Now.

Лидерът на Конгреса Джайрам Рамеш също потвърди, че официалните покани от индийския президент за вечерята на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи в края на тази седмица са били подписани „Президент на Бхарат“ вместо обичайното „Президент на Индия“.

Новината наистина е вярна. Президентството са изпратили поканата за вечеря на Г-20, която ще се състои на 9 септември от името на „президента на Бхарат“ вместо обичайното „президента на Индия“. В момента член 1 в Конституцията гласи: „Бхарат, бившата Индия, е съюз на щати и съюзни територии“. Но сега дори този „Съюз на щатите“ е подложен на атака„, заяви Рамеш в публикация в X (бившата социална мрежа Twitter).

Нашата страна е „Бхарат“, в това не бива да има никакво съмнение„, заяви министър на електрониката и информационните технологии Раджев Чандрасекхар по повод дебата за думата „Индия„.

Британците са тези, които са променили името от Бхарат на Индия. В Конституцията ни е записано: „Индия е държава, която е в състояние на развитие: „Индия, това е Бхарат“. Нашата страна е известна с името „Бхарат“ от хиляди години. Това е древното име на тази страна и се среща в древни санскритски текстове. Името „Индия“ е дадено от колониалния Радж и по този начин е символ на робството. Името „Индия“ трябва да бъде премахнато от Конституцията„, казва Нареш Бансал депутат от Раджа Сабха, горната камара на индийския парламент.

Министърът по въпросите електрониката и информационните технологии Раджев Чандрасекхар отвърна на опозицията, която критикува правителството заради поканата за Г-20 подписана от името на „Президент на Бхарат“, като заяви, че страната е Бхарат и няма нищо нередно в това да се напише така: „Не разбирам какво нередно има в това да се напише Президент на Бхарат. Нашата страна е Бхарат. Не мисля, че има някакъв проблем в това“, заяви Чандрасекхар.

Източник: Times Now

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!