За 2 седмици Израел удвои броя на палестинските затворници до 10 хиляди

През двете седмици от началото на бомбардировките на обсадената Ивица Газа Израел е арестувал толкова много палестинци, че е удвоил броя на задържаните, пише Al Jazeera. Преди 7 октомври, когато палестинската въоръжена съпротивителна групировка Хамас започна нападение срещу Израел, който почти веднага отговори с безмилостна бомбардировка, в израелските затвори имаше около 5200 палестинци. Сега броят на затворниците е нараснал на повече от 10 хил. души, съобщиха палестински представители.

През последните две седмици, според официални лица и правозащитни групи, Израел е арестувал около 4000 работници от Газа, които са работили в Израел, и ги държи във военни бази. Отделно от това еврейската държава е арестувала и 1070 други палестинци при нощни армейски набези в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим.

„Арести се извършват по всяко време на денонощието“, заяви пред Al Jazeera Сахар Франсис, ръководител на базираната в Рамала група за защита на правата на затворниците „Аддамир“.

„Повечето от хората от Газа са задържани във военна база, наречена Сде Тейман, близо до Беер ал-Сабе (Беер Шева) в южната част на пустинята Накаб“, каза Франсис.

Стотици други са задържани в затвора Офер близо до Рамала и във военния лагер Анатот край село Аната в окупирания Източен Йерусалим. Палестински адвокати и длъжностни лица подчертаха жестокото малтретиране и ужасните условия, при които са арестувани и държани задържаните.

На пресконференция в четвъртък следобед в Рамала ръководителят на Комисията по въпросите на задържаните лица към Палестинската власт Кадура Фарес заяви, че последните събития, свързани със затворниците, са „безпрецедентни“ и „опасни“.

„Много се колебаехме дали да проведем тази пресконференция, посветена на поредната глава от израелските престъпления, на какво са изложени нашите затворници и затворнички в окупационните затвори, защото се страхувахме да не създадем напрежение и безпокойство сред семействата на затворниците и сред палестинския народ като цяло“, каза Фарес.

„Затворниците са подложени на глад и жажда; не им се дава достъп до лекарствата им, особено на тези, които страдат от хронични заболявания, изискващи редовни медикаменти“, каза той и добави, че нещата са се влошили, „когато администрацията на затвора е спряла водата и електричеството“.

„Аддамир“ също съобщава за възпрепятстване на достъпа до медицински грижи. „Те затвориха и затворническите клиники, а също така попречиха на затворниците да посещават болници и външни клиники, въпреки наличието на някои болни от рак сред затворниците, които се нуждаят от непрекъснато лечение“, заяви правозащитната група.

„Най-опасното нещо“ през последните няколко дни, продължава Фарес, са „физическите нападения“ и унизителното отношение. „Всеки, който е арестуван, е нападан“.

„На много от затворниците са счупени крайници, ръце и крака … Унизителни и обидни изрази, обиди, ругатни, връзване с белезници на гърба и затягане в края им до степен, че да причинят силна болка… Голи, унизителни и групови претърсвания на затворниците“, каза Фарес.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!