Илън Мъск предупреди: Изкуственият интелект може да убие милиони!

от Лазар Лазаров

Американският предприемач и един от най-богатите хора в света Илън Мъск предупреди за опасностите от опитите да се внушат принципите на политическата коректност в изкуствения интелект (ИИ). Той изрази мнението си в публикация в социалната мрежа „X“, предаде Независимая газета

„Няма значение колко мощен е изкуственият интелект, ако той не отговаря с истини“, пише потребител в X.

„ИИ би могъл да представлява по-голяма заплаха, ако стане силен, но е обучен да лъже, за да бъде политически коректен“, отговаря милиардерът.

„Вместо просто да генерира принудително изображения, съобразени с расовите и други принципи на многообразието, ИИ в бъдеще може да „реши да ги превърне в реалност, като убие милиони хора“, за да постигне „целите на многообразието“, опасява се Мъск.

Критично припомня, че по-рано повече от 200 музикални звезди се обявиха в отворено писмо  срещу навлизането на изкуствения интелект в музикалната индустрия. Изкуственият интелект ще промени творческите индустрии, както и цялата икономика на САЩ, по фундаментални начини, които все още не са достатъчно добре осъзнати,  гласи позицията на творците.

Преди това беше съобщено, че надпреварата за Белия дом през 2024 г. е изправена пред опасността от дезинформация чрез изкуствения интелект (ИИ), като обаждане на робот, представящ се за президента на САЩ Джо Байдън, предизвика сериозна тревога за звукови манипулации.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!