И Украинск падна. Вече е в ръцете на руснаците

Украински медии успокояват, че Угледар "още не е превзет"

Руски войник, илюстрация

Руските въоръжени сили са превзели град Украинск в Донецката народна република. Това е потвърдил ръководителят на ДНР Денис Пушилин. По думите му, „градът е превзет“ от руснаците. Новината беше потвърдена от руската информационна агенция ТАСС.

Ръководителят на ДНР Денис Пишулин

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин

Той допълва още, че руските войски са завършили операцията по установяване на контрол над това стратегически важно населено място в Източна Украйна.

Превземането на Украинск е важна стъпка в укрепването на позициите на Русия и ДНР на фронта. Градът, разположен северозападно от Донецк, е важен за по-нататъшното настъпление на руските сили дълбоко в украинска територия.

„Украинските части оказаха упорита съпротива, но бяха принудени да отстъпят под натиска на настъпващите руски сили, заявява още Пушилин.

КритичноБГ видя, че в редица профили в Х, бившата социална мрежа Туитър, се появи новина, че лично украинският президент с изтекъл мандат на 20 май Владимир Зеленски е наредил войските му да не се изтеглят от Угледар, а да се бият до последно срещу руснаците, които навлязоха в града преди два дни.

За да сме напълно обективни, подобна информация НЕ ОТКРИХМЕ нито в руските нито в украинските информационни масиви в интернет, т.е. новината може да се предположи, че е фалшива!

За сметка на това, фактът, че градът е пред падане в ръцете на руснаците е една от водещите теми в украинските сайтове. Информационната медия UNIAN пише, че Угледар „все още не е превзет, но врагът напредва.“

Затваряне на руските "клещи" около Угледар

Затваряне на руските „клещи“ около Угледар

Това е заявил за сайта началникът на Донецкото регионално военно управление на Украйна Вадим Филашкин.

Той е обяснил още, руснаците се опитват да пробият последната отбрана на Угледар от украинска страна, „но украинските защитници правят всичко възможно и невъзможно, за да спрат нашествениците.“ Той е добавил още, че се надява руснаците, да не „нокаутират“ украинските войници.

Не става много ясно твърдението му, че в Угледар „са останали около 100 души, които не искат да напуснат, и е много трудно да им се достави хуманитарна помощ“. От думите му не се разбира, дали това са последните украински войници или жители на града, които са отказали да се евакуират.

Филашкин обаче обяснява, че „врагът обстрелва всички пътища за достъп.“ Това негово твърдение обаче, може да навежда и на мисълта, че вече всеки опит за бягство от страна на последните остатъци от ВСУ в града не могат да го напуснат.

Юрий Подоляка

Юрий Подоляка

КритичноБГ снощи публикува пост на руския блогър Юрий Подоляка, който ясно посочи, че все по-малко остават свободните пътища по които да се измъкнат последните украински войници, които попадат в клещите на обграждането от страна на руснаците. Той дори предположи, че към онзи момент са останали само „черни пътища“. Освен това се разбра, че се изнасят предимно „елитните части“, а онези, които остават да ги прикриват са „пушечно месо“ от недообучени новобранци. 

Филашкин е обяснил още, че в град Курахово, Донецка област, остават 2500 души.

„Врагът удря критична инфраструктура, опитва се да унищожи всичко, така че през зимата ще бъде много трудно“. Всъщност не само в Донецка област руснаците обстрелват енергопреносните източници, а в цяла Украйна. Обект на атаки са и производствени мощности.

Сайтът пише още, че в момента в Торецк са останали 1500 цивилни, като и за полицейските части и за представителите на украинските власти е почти невъзможно да проникнат в града.

15 000 души остават и в Покровск. 30 000 са го напуснали през последния един месец. Градът остава без електричество и газ към този момент.

Редно е от КритичноБГ да обърнем внимание, че вече сме публикували новини, от които става ясно, че някои от гражданите в посочените градове умишлено остават и не искат да се евакуират към Киев, защото чакат руснаците да превземат града. По този начин вероятно те се надяват да бъдат под руско управление, след това.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Критично е положението за украинците в Угледар. В Торецк и до Покровск също. Руските сили настъпват! Обзор. КАРТИ и ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!