И Армения ли тръгва към ЕС?

от Лазар Лазаров
Армения Пашинян

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян иска страната да кандидатства за членство в Европейския съюз не по-късно от есента, предава местната медия Hraparak.

Посочва се, че в края на миналата седмица Никол Пашинян е посетил парламента и се е срещнал с членове на партията. Членовете на фракцията са заключили, че Армения ще предприеме решителни стъпки за промяна на външнополитическия си курс.

В дневния ред са били въпроси, свързани със започването на процеса по присъединяване на страната към списъка с кандидати за членство в ЕС.

„Пашинян даде да се разбере, че Западът изисква практически стъпки за отделяне от Русия и отстраняването й от региона и в настоящата ситуация Армения няма друг избор, освен да изпълни исканията на Запада, защото Русия ни обърна гръб отдавна преди време, отбелязва арменското издание.

Никол Пашинян е изразил мнението си пред съпартийците си по време на закрито заседание в разширения парламент.

Според изданието самият той очертава своята позиция в контекста на факта, че интересите на сигурността на Армения изискват да стане кандидат за членство в ЕС, ако не във военен смисъл, то поне в икономически, което ще позволи на Армения да стане по-силна.

„Пашинян представи и крайния срок за подаване на заявлението: Армения трябва да подаде заявлението не по-късно от есента“, посочват от Hraparak.

Критично припомня, че наскоро Армения замрази членството си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), а след това взе решение да прекрати дейността на служителите на граничната служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия на летище Звартноц главното летище на Армения в столицата Ереван.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!